“Moj grad u vremenu” – projektni dan učenika OŠ Petra Kanavelića

U petak, 26. veljače 2010., u kino dvorani Doma kulture učenici i učitelji OŠ Petra Kanavelića iz Korčule predstavili su svoje multimedijske prezentacije, zidne novine, plakate, brošure i druge radove u okviru provedbe školskog projektnog dana pod nazivom "Moj grad u vremenu".

 

U OŠ Petra Kanavelića već treću godinu provodimo velike školske projekte kojima je cilj motiviranje učenika za istraživački rad i povezivanje raznovrsnih sadržaja školskih predmeta. Na taj način pokušavamo osuvremeniti nastavu i vjerujemo da će škola budućnosti izgledati baš ovako,  poput naših projektnih dana – bez školskog zvona i rasporeda sati.

Krovnu temu biramo zajednički. Unutar nje učitelji nude manje projekte koji čine poveznice s njihovim predmetima, a učenici prema svojim interesima biraju u kojoj grupi žele raditi. 

Cilj ovako velikih projekata nije puko usvajanje sadržaja koji se uči, čak bi se moglo reći da je to u drugom planu; najvažniji je razvoj kompetencija i sposobnosti učenika koje će im trebati jednog dana u životu – traženje i selektiranje informacija, puno praktičnoga rada, uočavanje bitnoga, organiziranje posla, predstavljanje proizvoda…

Uz sve to, mi i svoje teme jako volimo, pa je naša trajna inspiracija kulturna baština i zaštita okoliša.

Ove smo godine izabrali „Moj grad u vremenu“ i odlučili provesti školski projektni dan istražujući promjene u vremenu vezane uz naš grad. Nastavnici su ponudili čak 31 temu, a u projekt su bili uključeni svi učenici – u centralnoj i  četiri područne škole.

U petak kroz jutro, u kino sali Liburna, jedni smo drugima predstavljali sve napravljeno i naučeno, što je u konačnici i bio naš zadatak. Stvorili smo gotovo četiri sata izvrsnog programa koji se sa zanimanjem gleda i sluša.

Nažalost, Liburna je premala čak i za sve naše učenike (bez roditelja) pa nismo bili u mogućnosti prikaz projekta otvoriti za javnost. Ali zbog svih pomagača na projektu (pojedinaca, ustanova, bivših učenika i svih ostalih kojima ovim putem zahvaljujemo), te zbog velikog interesa koji je naš „Grad u vremenu“ izazvao, odlučili smo napraviti sažetak programa i sve ono što bi moglo zanimati širu korčulansku publiku, prikazat ćemo na jednoj večernjoj priredbi.

Do tad se možete inspirirati ovdje,  ili još bolje, prošetajte do atrija Doma kulture i pogledajte izložbu naših brošura, knjižica i plakata.

 

Komentiraj