Održan Prvi korčulanski triatlon ‘Izazov Marka Pola’

U subotu, 30. travnja 2011. godine, u Korčuli je održan međunarodni sprint i štafetni triatlon. U službenoj muškoj i ženskoj konkurenciji nastupila su 63 natjecatelja iz Australije, BiH, Francuske, Slovenije, Velike Britanije i Hrvatske

Prvi put u svojoj povijesti Korčula je bila domaćin jednog triatlon natjecanja. Međunarodnim natjecanjem pod nazivom  Korčula3atlon – Izazov Marka Pola zapravo je službeno u Hrvatskoj započela ovogodišnja natjecateljska sezona u ovom sve popularnijem sportu. Na programu su bili discipline sprint triatlon (750 m plivanje, 20 km bicikl, 5 km trčanje), supersprint-triatlon (400 m plivanje, 10 km bicikl, 2,5 km trčanje) i štafetni sprint triatlon u nekoliko dobnih kategorija.

Ovu vrlo uspjelu manifestaciju zajednički su organizirali Grad Korčula, Turistička zajednica Korčule, Lešić Dimitri Palace i HTP Korčula u suradnji sa Triatlon klubom Split.

Natjecanje je otvorio gradonačelnik Korčule Mirko Duhović. U ime Grada pozdravio je sve prisutne te sudionicima i gostima zaželio ugodan boravak, zahvalivši im se što su uputili do “daleke Korčule”, posebno spomenuvši goste iz Australije, iz Fremantlea – grada prijatelja Korčule. Zahvalio je Triatlon klubu Split koji je omogućio Korčuli da bude domaćini natjecanja, sa željom da to sljedećih godina preraste u tradiciju.

Natjecanje je započelo malom štafetom djece osnovnih škola u disciplini 3 x 500 metara. Ukupno je sudjelovalo 11 ekipa iz Žrnova, Korčule i Vele Luke.

U službenoj konkurenciji nastupila su 63 natjecatelja iz Australije, Velike Britanije, Francuske, Slovenije, BiH. S obzirom da se natjecanje bodovalo za Kup Hrvatske u muškoj i ženskoj konkurenciji, nastupili su i ponajbolji triatlonci i triatlonke iz Hrvatske.

Glavna utrku započeta je s plaže ispred Spomenika plivanjem oko triju bova, nastavljena vožnjom bicikla do Kneža i nazad, a okončana trčanjem Putem sv. Nikole do Novih puta i natrag te dva kruga oko starog grada sve do cilja na Plokati.

Poseban pljesak i bodrenje publike dobila je Australka Suzette Thompson, kojoj niti 64 godine nisu smetale da se upusti u natjecanje s višestruko mlađim triatloncima i uspješno ga završi.

Rame uz rame sa vrhunskim natjecateljima među kojima je bilo nekoliko hrvatskih reprezentativaca i poznatih inozemnih triatlonaca, natjecala su se i dva triatlonca iz Grada Korčule, odnosno Žrnova – Ivan Curać (30) koji je zauzeo 33. mjesto, te mladi Loren Milić (17) koji je nakon sve tri discipline osvojo 42. mjesto. Uz njih u triatlonu je nastupio i korčulanski zet Norbert Žaknić koji koji je zauzeo 32. mjesto.

U glavnoj utrci sprint triatlona pobjede su odnijeli Sara Vilić (TK Pula) i Dejan Patrčević (TK Zagreb).

Čestitke svim natjecateljima, posebice našim korčulanskim triatloncima, koji su odradili sve tri discipline, ali i svima ostalima koji su se okuražili i sudjelovali u ovoj lijepoj i zanimljivoj manifestaciji.