Porinut novi Ledin brod

Zbog višednevnih loših vremenskih uvjeta planirano porinuće novogradnje pred kraj prošle godine, izvršeno je danas (srijeda, 5. siječanj) u korčulanskom brodogradilištu LEDA, gdje je bila svečanost porinuća novoizgrađenog broda za nizozemskog naručitelja brodogradilište "Peters Shipyards" iz Kepmena

Na svečanosti u Korčuli, zaposlenike LEDE i kooperante, građane i goste (među njima: brodovlasnik Gilbert de Bock sa suprugom Sabrinom, kuma broda Anneke de Bock, tehnički direktor Peters Shipyards gosp. Pier Meinderts, gradonačelnik Korčule Mirko Duhović i zamjenik dubrovačko neretvanskog župana Frano Skokandić), je pozdravio direktor LEDE Srećko Marini, istaknuvši da još uvijek rade na dijelu pogona brodogradilišta INKOBROD u stečaju, što im onemogućava ugradnju novih tehnologija i širenje proizvodnih pogona, nadajući se,da će kao unajmitelji skupa s partnerom iz Nizozemske dobiti koncesiju za daljnju zaposlenost oko stotinu korčulansko peljeških radnika i još toliko kooperanata, na što su im potvrdno odgovorili i predstavnici lokalne samouprave i brodogradilišta Peters, koji su zamolili sve nositelje funkcija u RH da pomognu LEDI koja ima visoki rejting proizvodne u Nizozemskoj, gdje je do sada od utemeljenja 2000. godine izgrađeno 20 velikih brodova, i već imaju ugovorenu gradnju 3 nova, što garantira punu zaposlenost do kraja 2012. godine, dok je protekla 2010. bila pozitivna bez obzira na globalnu krizu, brodogradilište je u ovoj godini povećalo obujam proizvodnje za 20 posto.

Nakon svečanosti i tradicionalno razbijene boce šampanjca, brod nazvan SARDIUS ALKMAAR (po vrsti dragog kamena) krenuo je s navoza u more, gdje će biti privezan u operativnoj luci Lede, dok se isporuka očekuje za dva tjedna zajedno sa 300 tona izrađenih sekcija za nizozemsko brodogradilište Peters.

Brodogradilište Leda je započela sa spajanjem novog broda istog tipa iz serije I-BOX , koji će kao i prethodni ploviti po sjevernim morima prevozeći uglavnom rasute terete.