Poticanje razvoja pametnih rješenja i usluga (EnU-3/23)

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Gradu Korčuli sufinanciranje troškova u sklopu programa Sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u iznosu od 61.440,62 EUR.

Prema Odluci o odabiru korisnika, a sukladno Javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Gradu Korčuli odobrena su sredstva za sufinanciranje troškova za provedbu projekta “Poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga”, u sklopu programa Sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga.

  • Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 102.401,03 eura
  • Fond sudjeluje sredstvima pomoći najviše do 61.440,62 eura (60 % vrijednosti opravdanog troška)

Ovaj projekt ima primjenu u tri međusobno povezana područja:
1. 𝗣𝗮𝗺𝗲𝘁𝗻𝗶 𝗽𝗮𝗿𝗸𝗶𝗻𝗴 – postavljanje senzora i sustava koji prati zauzetost parkirališta. Putem semafora na frekventnim lokacijama duž prilaznih puteva prema gradu prikazat će se broj slobodnih mjesta na četiri najveća parkirališta Grada Korčule. To vozačima omogućava brže i lakše pronalaženje parkirnih mjesta i smanjuje potrebu za kruženjem, stvaranju prometnih gužvi i emisije stakleničkih plinova. Ova projektna aktivnost povezat će se s WebGIS sustavom u realnom vremenu gdje će se prikazivati podaci o zauzetosti parkirnih mjesta na digitalnoj karti.

2. 𝗨𝘀𝗽𝗼𝘀𝘁𝗮𝘃𝗮 𝗱𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹𝗻𝗲 𝗲𝘃𝗶𝗱𝗲𝗻𝗰𝗶𝗷𝗲 𝗽𝗿𝗼𝘀𝘁𝗼𝗿𝗻𝗶𝗵 𝗽𝗼𝗱𝗮𝘁𝗮𝗸𝗮 𝗚𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗞𝗼𝗿𝗰̌𝘂𝗹𝗲 – WebGIS sustav nadogradit će se i na način da će se na digitalnoj karti prikazivati lokacije javnih površina dostupnih za zakup.

3. 𝗦𝗼𝗹𝗮𝗿𝗻𝗲 𝗸𝗮𝗺𝗲𝗿𝗲 𝘇𝗮 𝗻𝗮𝗱𝘇𝗼𝗿 𝗹𝗼𝗸𝗮𝗰𝗶𝗷𝗮 – postavljanje kamera za nadzor nelegalnog odlaganja otpada na tri lokacije na području Grada Korčule. Ova projektna aktivnost povezat će se s WebGIS sustavom u realnom vremenu gdje će se omogućiti pregledavanje snimaka postavljenih kamera za nadzor odlaganja otpada.