Požari na Korčuli i Pelješcu

Požar kod mjesta Smokvice, predio Grinovica, pod nadzorom je vatrogasaca. Trenutno gori na desetke manjih požara na istočnom i zapadnom dijelu Smokvice, a požar na Pelješcu uglavnom je pod nadzorom. Apeliramo na sve građane da poštuju mjere zaštite od požara.

Otok Korčula i poluotok Pelješac pogođeni su velikim požarima, a toplinski val i vjetar koji često mijenja smjer dodatno pogoršavaju situaciju.

Apeliramo na sve građane da poštuju mjere zaštite od požara, a posebice da ne pale vatru na otvorenom. Također molimo građane da odmah obavijeste policiju i vatrogasce ukoliko primijete nastanak novog požara ili bilo kakvo sumnjivo ponašanje koje bi moglo dovesti do njegovog nastanka.

Požar kod mjesta Smokvice, predio Grinovica, pod nadzorom je vatrogasaca. Trenutno gori na desetke manjih požara na istočnom i zapadnom dijelu Smokvice. Radi se o manjim požarištima koja nemaju tendenciju širenja zbog već izgorjelog terena koji ih okružuje. Prema informacijama zapovjednika Žitomira Lozice trenutno je na terenu 120 vatrogasaca,od kojih je 10-ak iz DVD-a Korčule. Na požarište je tijekom noći pristiglo  i desetak novih vatrogasaca iz Karlovca. D.M.C.

Kako doznajemo od zapovjednika DVD-a Smokvica Iva Pecotića, sinoć su dva požara u Smokvici bila kritična, onaj na istočnom dijelu koji gori prema unutrašnjosti otoka  i onaj na ulazu u Brnu. U samoj uvali Brna,  vatra je bila  stotinjak metara od kuća, no bila je pod kontrolom. Do sada je izgorjelo 800 hektara šume, maslinika i vinograda.

Požar na Pelješcu uglavnom je pod nadzorom. Jedino još gori kod mjesta Ponikve, gdje se požar aktivno gasi, objavila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Prema procjeni županijskog vatrogasnog zapovjednika opožareno je oko 850 hektaraborove šume, makije i niskog raslinja. Predviđeno je da će se zračne snage i danas, kao i prethodnih dana, izmjenjivati te dodatno pojačavati angažman sukladno razvoju situacije na terenu. Tijekom jučerašnjih gašenja požara na poluotoku Pelješcu i otoku Korčuli bilo je angažirano ukupno 11 protupožarnih aviona i helikoptera – izvijestili su iz MORH-a.

Komentiraj