Poziv na izložbu radova studenata Arhitektonskog fakulteta iz Sarajeva

Studenti Arhitektonskog fakulteta iz Sarajeva već devetu godinu zaredom posljednjih dana svibnja u Korčuli odrađuju svoju terensku nastavu iz predmeta Slobodno crtanje. Ove godine će u Atriju Centra za kulturu retrospektivno izložiti svoje radove nastale u Korčuli. Otvorenje izložbe je u četvrtak, 27. svibnja 2010. godine, u 20:00 sati.

2558_izlozb_poziv 

Na temelju nastavnog plana i programa na predmetu Slobodno crtanje na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu posebna pažnja poklanja se crtanju u eksterijeru. To se u prvom redu odnosi na boravak i rad u starim historijskim, arhitektonsko-urbanističkim jezgrima, sačuvanim u izvornom obliku.

Ovaj način terenske nastave omogućava studentima da se upoznaju sa starim gradovima, njihovom arhitekturom, genezom i prostorno-estetskim vrijednostima. Pod nazivom „LJETNA ŠKOLA CRTANJA“ ovaj vid nastave traje od 1999. godine. Tom prilikom studenti su imali priliku posjetiti gradove Jajce, Mostar, Počitelj, Blagaj i Sarajevo u Bosni i Hercegovini, te Dubrovnik i Korčulu u Hrvatskoj.

Kada smo posjetili grad Korčulu prvi puta 2002. godine, oduševljeni skladnom i autentičnom arhitekturom historijske jezgre i mogućnostima koje ona pruže za likovnu interpretaciju, dolazili smo svake godine do današnjih dana i uvijek nalazili novu inspiraciju za rad sa studentima.

Posebno naglašavamo gostoprimstvo i razumjevanje građana grada Korčule za naše aktivnosti i zahvaljujući tome postali smo sastavni dio „turističke ponude“ svake posljednje nedelje petog mjeseca u godini.

Posljednju izložbu u vašem lijepom gradu imali smo 2003. godine.

Ove 2010. godine, nastavljamo tradiciju sa predstavljanjem radova naših studenata koji su boravili, crtali i slikali, prelijepe motive Korčule sa željom da uživate u ljepotama arhitekture starih kuća i ambijentalnih cjelina viđenih očima budućih mladih arhitekata.

U Korčuli, 24. 05.  2010. godine

(Studenti i nastavnici Arhitektonskog fakulteta)

Pogledajte fotografije sarajevskih studenata snimljenih za vrijeme njihovog rada na terenu u Korčuli:

Komentiraj