Priopćenje za javnost: POTPORE ZA AUTOPRIJEVOZNIKE

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture raspisao je natječaj za autoprijevoznike radi sufinanciranja kupnje ekološki prihvatljivijih teretnih vozila i autobusa standarda EURO 5. Natječaj je objavljen u Narodnim novinama br. 75/10, a rok za podnošenje ponuda je 30 dana.

Ukupna predviđena sredstva Fonda za potpore autoprijevoznicima u ovoj godini iznose 35.000.000,00 kuna. Do 70.000,00 kuna po vozilu dodjeljivat će se malim i srednjim poduzetnicima, a do 50.000,00 kuna po vozilu velikim poduzetnicima koji su do dana podnošenja ponude nabavili vozilo standarda EURO 5 i izvršili zamjenu svog starog, ekološki neprihvatljivog vozila (standarda: EURO 0, EURO 1, EURO 2 ili EURO 3). Pri tome, svaki licencirani prijevoznik može podnijeti zahtjev za dodjelu sredstava za zamjenu najviše pet vozila.

Na potporu Fonda mogu računati prijevoznici s licencijom za međunarodni prijevoz tereta za teretna vozila težine iznad 3,5 tone, te prijevoznici koju posjeduju važeću licenciju za unutarnji i vanjski prijevoz, a koji autobusima obavljaju organizirani prijevoz djece.

Osnovni cilj ove potpore je smanjenje emisije štetnih plinova i razine buke cestovnih motornih vozila kategorija N2, N3 i M3. Poticajima od 50 do 70 tisuća kuna po vozilu se pomaže poduzetnicima u poboljšanju ekoloških standarda njihovih vozila, što im je znatno otežano zbog nastanka globalne financijske krize i nemogućnosti realizacije povoljnih kredita i kamatnih stopa za tu namjenu. Fond je već u prošloj godini sufinancirao nabavu 639 vozila standarda EURO 5, a za očekivati je da će i ove biti subvencionirano do 500-tinjak vozila.

Sve informacije mogu se pronaći na web stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost www.fzoeu.hr