Program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja 2010. g.

Svečano otvaranje izložbe KOTAČ Akcija Sekcije za muzejsku pedagogiju Hrvatskog muzejskog društva Gradski muzej Korčula, 18. svibnja 2010. g. u 12 sati - Točno u podne!

Na izložbi su predstavljene različite pojavnosti kotača, uz pomoć kojih se najmlađim posjetiteljima nastojalo približiti protjecanje vremena, odnosno poimanje povijesti. Panoi nose naslove: KOTAČ, LONČARSKO KOLO, TORKUL, ŽRNA, SAT, ROZETA, KOLO, ARGAN – TORAC – KOLAP. Od pojave tako važnog izuma za čovječanstvo kao što je kotač, može se pratiti i povijesni razvoj otoka Korčule te materijalna i nematerijalna, pokretna i nepokretna, kulturna, prirodna i tehnička baština. Posjetitelji uz pomoć pisanih uputa pronalaze muzejske predmete u stalnom postavu, koji pobliže prikazuju mogućnosti korištenja kotača (npr. keramička posuda rađena na kolu, kružna kamenica za ulje, satovi, navigacijski instrumenti, dječje igračke – vlakić…). Ploha zida ostavljena je najmlađim posjetiteljima, koji su potaknuti izložbom crtali vlastiti prikaz kotača. Njihove radove izlažemo na svečanom otvaranju čime se ostvaruje aktivno sudjelovanje u procesu stvaranja izložbe. Ponuđena je i mogućnost izrade „Kotača vremena“ – povijesne lente, no u obliku kružnice, u čije plohe treba upisati podatke o značajnim lokalitetima ili događajima, a što se može otkriti pažljivim promatranjem muzejskih predmeta u stalnom postavu te uz pomoć legendi.

Program: 

Svečano otvaranje  uz sudjelovanje učenika OŠ „Petra Kanavelića“

„Korčula u abecedi“, 1. b., učiteljica Milkica Jurjević

„Korčula kroz vrijeme – kviz“, 3. b. ,učiteljica Lilijana Favro

Igrajmo se starim igračkama – karet i kolo od barila

 Mala nagradna igra 

Prodaja muzejskih publikacija po promotivnim cijenama

Stručno vodstvo omogućeno tijekom cijelog dana

Muzej će biti otvoren za sve posjetitelje od 9 do 19 sati, ulaz slobodan

Otok Korčula bogat je prapovijesnim i povijesnim nalazištima. U skladu s tim, Gradski muzej Korčula skrbi o 25 raznorodnih zbirki. Akcijom KOTAČ pokušali smo predočiti protjecanje vremena od najranijih ljudskih tragova (Vela spila, Jakasova spila), preko iznimne ostavštine povijesnih epoha, do suvremenih interpretacija, uz pomoć materijalne baštine, ali i usmene predaje. Posebna je pozornost usmjerena na važnost otkrića kotača, kao i njegove konkretne primjene, ali i  prenesenih značenja u ljudskom stvaralaštvu, od kojih ponosno  ističemo rozetu korčulanske katedrale sv. Marka, simbolični gotički prikaz kotača sudbine. Ujedno, uspoređujemo kružno i pravocrtno poimanje dimenzije vremena, te nastojimo uočiti u kojoj je mjeri u sadašnjem trenutku ostvariv SKLAD prošlosti i budućnosti na otoku. Na taj način preispitujemo vlastitu odgovornost, ali i ulogu muzeja u očuvanju naslijeđenih vrijednosti.

Izložbu su ostvarili:

  • Autorica izložbe i voditeljica projekta: Sani Sardelić
  • Stručni suradnici projekta: Marija Hajdić, Sanda Hančević, Valerija Jurjević
  • Fotografije: Ivan Blitvić, Darko Fritz, Nikša Hajdić, Sanda Hančević, Henry Hančević, Valerija Jurjević, Sani Sardelić, Paval Šain  

Ostvarenje izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture RH.

Tema ICOM-a za 2010.g.: Muzeji za društveni sklad