Slovenski vatrogasci u Korčuli

U trodnevnom radnom posjetu korčulanskom DVD-u boravila su 44 vatrogasca iz slovenske općine Zagorje ob Savi

 

 

Od petka, 12. ožujka, u trodnevnom radnom posjetu Korčuli boravila su 44 vatrogasaca iz slovenske općine Zagorje ob Savi. U 12 mjesnih zajednica ove općine sa 17.000 stanovnika – nekada poznate po rudnicima i cinkarni – djeluje 15 dobrovoljnih vatrogasnih drustava (PGD) i jedna industrijska vatrogasna brigada. U posjetu su bili predstavnici svih društava i općinske organizacije za zaštitu ljudi i imovine. Gosti DVD-a Korčula smješteni su u novom korčulanskom vatrogasnom domu i kod članova društva – domaćina koji žive u Kalcu i Svetom Antunu. Program je uključivao upoznavanje s radom i tehnikom DVD-a Korčula i zajedničko druženje uz vino i pjesmu.

Slovenski vatrogasci su pored kulturnih znamenitosti Korčule u pratnji svojih domaćina obišli otočna mjesta, upoznali se s tehnologijom prerade maslina u uljari Zlokić u Veloj Luci, a najviše vremena se na tome izletu posvetilo druženju s vatrogascima Vele Luke i Blata.

U subotu ujutro su gradonačelnik Mirko Duhović i Franc Stenek, zamjenik gardonačelnika, u Gradskoj vijećnici primili vatrogasce iz Zagorja ob Savi i uručili im prigodne poklone.

Za vrijeme završne svečane večere predsjednik korčulanskog vatrogasnog društva Duško Kalogjera istaknuo je važnost koju naše društvo pridaje odnosima s društvom iz Zagorja ob Savi i zahvalio se na dolasku, te najavio uzvratni posjet. Gosti su se tom prilikom posebno zahvalili Ivu Kalogjeri, podpredsjedniku DVD Korčula, na izvrsnoj organizaciji prihvata.

(Tekst: Aljoša Milat)

Komentiraj