Završile 14. Svjetske otočke Igre – Korčula ukupno sedma!

PONTA DELGADA (30. svibnja) - Dodjelom pehara i spektakularnim vatrometom kasno večeras završile su 14. Svjetske otočke Igre na Azorskim otocima

Ponta Delgada – glavni grad ovog otočja i portugalske regije u Atlanskom oceanu šest je dana bio domaćini za 848 mladih sportaša i sportašica iz jedanaest svjetskih otoka koji su se natjecali u deset sportova i  koji su se  po završenoj ceremoniji zatvaranja svi skupa našli u gradskoj luci na tribinama Porta da Mar i urnebesnom zabavom oprostili  jedni od drugih.

Nakon što su Predsjednik COJI-a Pierre Santoni i Predsjednik Vlade Azorskih otoka Carlos Cesar pozdravili gotovo tri tisuće prisutnih  podijeljeni su pehari otocima za ukupno  postignute plasman.

Korčula je sveukupno računajući plasmane po svim sportovima osvojila sedmo mjesto sa ukupno 15 bodova, ostavivši iza sebe engleski  otok Wight, zatim veliki Cipar,  talijansku Elbu i Maltu

Ove ćemo Igre zasigurno pamtiti po velikom uspjehu – dvije osvojene medalje – srebrnu Nikole Damjanovića i brončanu rukometaša. Naše tročlano sportsko izaslanstvo u kojoj su bili voditelj sportske delegacije Dalibor Antunović, plivačica Dora Tešić i rukometaš Roko Ristevski na svečanoj su bini  primili od predstavnika COJI-a pehar za osvojeni plasman.

Ovogodišnji pobjednik Igara je – Sicilija, druga je Sardinija , dok su a portugalska otočja  Madeira i  Azori zauzeli treće odnosno četvrto mjesto, a dalje do našeg sedmog mjesta slijede  Korzika i   engleski Jersey.  Komisija na čijem je čelu bio naš Dušan Kalogjera  odlučila je također da veliki pehar za ovogodišnji fair-play pripadne sportašima Azorskih otoka. 

Na kraju ceremonije zatvaranja domaćini ovogodišnjeg natjecanja  predali su Zastavu Igara predstavnicima  Sicilije  koji će slijedeće 2011. g. biti opet domaćini ove sportske manifestacije.

Danas (ovdje je nedjelja, jedan sat ujutro) sve sportaši napuštaju  Ponta Delgadu, a kao što je već poznato mi  se zrakoplovima  preko Lisabona, Frankfurta  i Dubrovnika, te  potom autobusom u ponedjeljak navečer vraćamo na Korčulu.