Mitska borba ispred katedrale sv. Jakova: Crveni na kraju pobijedili crne

Moreška, viteški bojevni ples s mačevima, uprizorena je danas ispred katedrale svetog Jakova u sklopu obilježavanja Dana svetog Mihovila, zaštitnika Šibenika. Korčulani su gosti Turističke zajednice Šibenik i Šibenske narodne glazbe, čiji svirači su doprinijeli atraktivnosti plesa starog nekoliko stoljeća.

– Htjeli smo ih dovesti za Srednjovjekovni sajam u Šibeniku, ali tada su imali popunjen kalendar. Uklopili smo ih u program obilježavanja Dana grada Šibenika budući da se radi o jednom od najznačajnijih igrokaza u Hrvatskoj koji je turistima jako zanimljiv – naglasio je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Šibenik.

Bilo je puno turista pa je efekt postignut, kaže Karađole. Jednim dijelom TZ im je platio smještaj, dok se za drugi dio pobrinula šibenska Glazba.

Moreška je, inače, nastala u 12. stoljeću na Mediteranu. Pretpostavlja se da je Moreška u Korčulu došla u 16. stoljeću iz Španjolske, preko Južne Italije i Dubrovnika. Sam naziv Moreška nastao je po Maurima.  Po svom sadržaju, korčulanska Moreška je borba za djevojku. Naime, Moro, sin Crnog Kralja oteo je djevojku (Bulu) Bijelom Kralju. Nakon kraće dramske radnje koja se odvija kroz dijalog između Mora i Bule, a kasnije i Bijelog Kralja, vojske obaju kraljeva se sučeljavaju. Bojni ples završava sretno: slomom crne vojske, predajom Mora i oslobađanjem djevojke Bule.