Pjesnička zbirka “Izgubljeni koraci”

Tijekom božićnih blagdana, poznati otočki pjesnik Srđan Duhović u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske Korčula priredio je večer poezije i predstavio svoju najnoviju pjesničku zbirku „Izgubljeni koraci“.

Predsjednik Ogranka MH Korčula, Lovre Botica, govorio je o autoru, naglasivši kako je od prve Duhovićeve zbirke prošlo više od dvadeset godina, a već tada su se o njegovim pjesmama vrlo pozitivno izrazili Petar Šegedin, Luko Paljetak i Tonko Maroević. Autorski rad prepoznat je i izvan Hrvatske, član je nekoliko strukovnih udruga, među ostalima i Društva pisaca Hrvatske, gostuje i to vrlo uspješno na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu. Pjesme su mu prevedene i objavljene na slovenskom i makedonskom jeziku, a uz potporu slovenskog ministarstva kulture, o autoru, njegovim pjesmama i inspirativnom krajoliku grada i otoka Korčule snimljen je i film.

Najnoviju zbirku,  „Izgubljeni koraci“, predstavila je Sani Sardelić istakavši kako su zbirci okosnica tri već od prije objavljene i poznate nam pjesme – I to je ptica, Nikad i Ostat ću, koje kao podnaslovi omeđuju po prvi put objavljene haiku pjesme. Njihovo zajedničko obilježje, osim što su vrhunski domet suvremenog otočkog pjesništva, jest i njihova naizgled varljiva nedorečenost, koja kao da se s nama igra i čiji nam smisao izmiče, ostavljajući nama samima da je domislimo i gradimo pomoću vlastite nutrine. Lirski pjesnički subjekt ne zaokuplja nas vlastitim konačnim i završenim modelom artificijelno stvorenog  svijeta, nego nas potiče, dapače traži i naše sudjelovanje u njegovoj kreaciji. Tek tada ga zapravo možemo razumjeti, štoviše, osjetiti. Zbirka je objavljena u Skopju, u nakladi Sovremenost. Recenzenti zbirke su dr. Goran Kalogjera i dr. Vasil Tocinovski.  Zbirka je opremljena osobnim fotografijama obiteljskog albuma, počevši s onima iz najranijeg autorovog djetinstva, naglašavajući ideju naslova.

Stihove su interpretirali Danijela Tedeschi, koja je na vrlo zanimljiv način uspjela publici prenjeti sažetost forme, te sam autor svojim prepoznatljivim scenskim nastupom. Posebno božićno ozračje večeri, pjevajući božićne kolende, ostvarila je klapa „Škerac“.

Uz prigodan domjenak u kavani hotela Korčula, autor se zahvalio brojnim zadovoljnim posjetiteljima kao i sponzorima večeri (Ogranak MH Korčula, HPT Korčula, Gradski muzej Korčula, dr. Ante Komparak, gđa. Maja Cebalo).