Uređuju se korčulanska groblja

Korčula, 24.10.2012. Vječna počivališta umrlih obilaze se ovih dana po svim korčulanskim grobljima, koja će kao i svake godine u susret blagdanima Svih svetih i Dušnog dana biti uređena.

KTD HOBER d.o.o., gradska tvrtka za gospodarenje grobljima do sada je vodila brigu o gradskom groblju sv. Luke u Korčuli (424 groba), a od nedavno su preuzeli groblje sv. Martina u Žrnovu (308) i mjesno groblje u Čari (126). Zbog toga su u Hoberu na vrijeme započeli poslovima uređenja grobljanske infrastrukture.

– Kosi se trava i drača, uređuje hortikultura uz sadnju prigodnog cvijeća, popravljaju se ograde, staze, postavljaju dodatne klupe i koševi, kaže direktor Hobera Marko Milat.

Ističe značajnije investicije na gradskom groblju sv. Luke u Korčuli (oko 30 tisuća kuna), gdje korčulanska građevinska tvrtka PROBIK uređuje zgradu mrtvačnice, gdje su postavljene nove podne pločice, unutarnja vrata, osvježili cijeli prostor i vanjski kameni rub. Nabavljena su nova kolica za prijenos pokojnika od mrtvačnice do groba.

U suradnji s MO Žrnovo uređena je na njihovom groblju sv.Vida bivša stara garaža gdje su postavili instalacije i pustili struju i vodu, uz nove podne i zidne pločice, obojili cijelu prostoriju, postavili nova aluminijska vrata i frižidere uz pomoć donacije iseljenika iz Australije.

Na mjesnom groblju u Čari je izrađena geodetska snimka na temelju koje se od strane MO izrađuje evidencija popisa korisnika, pak će se i ovo groblje prema zakonu uvesti u upravljanje i gospodarenje, kaže Marko Milat.

U tijeku su i pripremni radovi na proširenju groblja u Žrnovu i Čari. Ukoliko bude dovoljan broj zainteresiranih kupaca grobnih mjesta, prići će se izgradnji. Inače,  završetak planiranih poslova je i veliki financijski zahvat (par stotina tisuća kuna svaki) dok je HOBER u ovoj godini uložio već oko 80 tisuća kuna.

Direktor Hobera moli vlasnike grobova gdje počivaju njihovi pokojnici, da čišćenje i uređivanje završe nekoliko dana prije blagdana, jer će se tako cijelo groblje predstaviti kroz brigu živih za njihove pokojne, i otkloniti će se gužve oko obilaska grobova.

Tekst i snimak: Niko  Perić