7. rujna 2021. – Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji

Grad Korčula će u svjetlu Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji (DMD), zajedno sa SDDH i nacionalnim organizacijama osoba s DMD širom svijeta, 7. rujna 2021. u večernjim satima osvijetliti kulu Revelin crvenom bojom.

Savez društava distrofičara Hrvatske – SDDH se, zajedno s 28 udruga članica diljem Republike Hrvatske, i ove godine uključuje u kampanju obilježavanja 7. rujna – Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji (DMD) koju provodi World Duchenne Organization (Svjetska organizacija osoba s Duchenne mišićnom distrofijom).

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana svjesnosti o DMD je „Život odraslih i Duchenne“, koja se naglašava s posebnom pažnjom.

Mišićna distrofija je progresivna, nasljedna bolest koja djeluje na mišiće koji kontroliraju pokrete te oni propadaju i slabe. Puno je vrsta i oblika mišićne distrofije, a među najprogresivnijim je Duchenne mišićna distrofija (DMD) koju je prvi opisao francuski neurolog Duchenne de Boulogne 1861. po kojem je i dobila ime. Poremećaj je uzrokovan mutacijom u genu, a majke bolest u pravilu prenose na mušku djecu. Oboljeli dječaci već oko desete godine života gube sposobnost samostalnog hoda, a progresija bolesti je takva da se u adolescentskoj dobi javljaju izrazite teškoće plućne i srčane funkcije uslijed slabljenja dišnih i srčanog mišića te uglavnom umiru u trećem desetljeću života. Ipak, tijekom posljednjih desetljeća, životni vijek osoba s DMD se znatno produljio. Život odraslih s Duchenneom donosi nove izazove i mogućnosti, kao i nova medicinska pitanja.

Tim povodom i Grad Korčula će u svjetlu Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji (DMD), zajedno sa SDDH i nacionalnim organizacijama osoba s DMD širom svijeta 7. rujna 2021. u večernjim satima osvijetliti kulu Revelin crvenom bojom.

Ostale informacije možete pogledati ovdje:
https://www.udruga-gradova.hr/osvjetlite-znamenitosti-u-svom-gradu-povodom-svjetskog-dana-svjesnosti-o-duchenne-misicnoj-distrofiji/