Bracera “Gospa od mora” uplovljava u Korčulu

Replika hrvatskog povijesnog broda, bracera "Gospa od mora" dužine 9,3 metra, će u petak, 22. travnja 2011., oko 15 sati pristati u Korčuli.

 

Bracera će, nakon skoro 150 godina, ponovo zaploviti plavim pučinama i kroz različite programske aktivnosti promicati očuvanje raznolikosti jadranske regije te hrvatsku maritimnu i kulturnu baštinu.

U cijelosti prenosimo članak koji nam ga je poslao g. Goran Stojanović, ravnatelj udruge Dupinov san, koja je vlasnik bracere:

Svaki brod u načelu predstavlja planet u svemiru oceana. Budući da je najčešće dinamički opterećen jer je uronjen u promjenljive elemente vode i zraka, brod se po mnogim svojim karakteristikama razlikuje od pretežito nepromjenjive kopnene zgrade.

Brod je dugo bio jedinim čovjekovim predmetom kojeg je on krstio po njegovu rođenju odnosno porinuću, brod je živio ploveći a imao je, poput ptice Feniks i dostojanstven pogreb u posvećenom ognju nekog sveca., kao zalog novog postojanja.

Brod su ljudi oduvijek smatrali punopravnim članom prave pomorske obitelji, ne samo materijalnim pomorskim tehničkim objektom nego i živim bićem i subjektom.

Bracera je godinama nastajala kroz svoju projektnu ‘bijelu’ boju, povezanu onom istom bojom latinskih jedara koja su još i danas nedovoljno vidljiva na pučinama Jadrana. Nadahnuće je stiglo u u jesen 2004., u razgovoru s profesorom Salamonom. Od tad, ona je nekako sama, nalazila put svojeg ostvarenja. Profesor  Velimir Salamon i dr. Nenad Bobanac u suradnji s Brunom Ančićem izradili su projektnu dokumentaciju, Hrvatske su šume na sam Badnjak 2005. odobrile drvenu građu za gradnju, započela je suradnja s kalafatom Milanom Jadrešićem, umjetnikom zlatnih ruku kroz čiji napor Kreacija Neba ostvaruje svoju materijalizaciju. Svaki dio ove brodice prošao je kroz njegove ruke koje su oblikovale cjelinu, ali i detalje koje je izradio. U nju je on unio svoje znanje, umijeće, ljubav. 

Bracera će provoditi dnevna putovanja kroz razvoj iskustva eko kulturnog i tradicijskog dodira te škole tradicijskog jedrenja za 12 korisnika, putnika, polaznika sa 2 člana posade, kako djece tako i odraslih, a isto tako i osoba s dodatnim potrebama. I zato veliko hvala u ime svih kojima će Gospa od mora podariti duboko iskustvo zajedništva i podrške, znanja i ljubavi.

Brodica predstavlja dio naše ukupne jadranske, kako materijalne tako i nematerijalne pomorske baštine. Uza sve to, oblikovno rješenje replike bracere “Dupinova sna” u najvećoj će se mjeri prilagoditi važećim pravilima i propisima za gradnju i korištenje brodova i brodica.

Blagoslov i krštenje replike hrvatskog povijesnog broda koji plovi pod zapovjedništvom kapetana Jadrana Gamulina obavljen je u utorak u supetarskom portu. Tijekom sezone ova će prelijepa drvena bracera ploviti od Istre do Dubrovnika i biti na raspolaganju domaćim i stranim turistima putem izletničkih i edukacijskih programa. Služit će i za edukaciju mladih koji će po prvi puta moći stjecati znanja i vještine plovidbe na tradicijskom brodu. Brod će biti na raspolaganju i u humanitarne svrhe, koristit će ga djeca s posebnim potrebama kao i ona bez adekvatne roditeljske skrbi, dok je njegova unutrašnjost prilagođena smještaju invalidskih kolica. “Gospa od mora” sudjelovat će i na međunarodnim manifestacijama tradicionalnog pomorstva te i na taj način promovirati turističku ponudu Hrvatske.

Glavni podaci o braceri: