Budućnost turizma u Žrnovu

Turizam u Žrnovu ima osam uspješnih sezona iza sebe, što znači da je trzište prihvatilo njegovu specifičnu ponudu i da na usluge date gostima nije bilo značajnijih primjedbi. Na toj bazi može se ići dalje u skladu s novim zahtjevima trzišta i s novim vidovima turizma. Vrijeme je da se turizmu u Žrnovu priđe na nov način kako bi mu se osigurala još bolja i trajnija budućnost.

 

Žrnovu za novu fazu razvoja turizma nedostaje kvalitetnija smještajna baza. Vrlo mali broj soba koje se nude gostima ima vlastito kupatilo, što je razlog da se ne može ozbiljno prezentirati na velikim turističkim trzištima (V. Britanija, Njemačka, Skandinavske zemlje, Austrija), osim na francuskom.

Sastanak s mještanima s temom BUDUĆNOST TURIZMA U ŽRNOVU zamišljen je kao razmjena informacija o održavanju dosadašnjeg nivoa turizma, idejama i viziji njegovog razvoja na istim zdravim temeljima :

  • autentičnosti, tradiciji i očuvanosti prostora,
  • sadržajima aktivnog boravka,
  • poboljšanju kvalitete smještajne baze.

Ovaj sastanak u prvom redu namijenjen je mladim ljudima iz Žrnova koji žele svoj profesionalni život vezati uz Žrnovo i u njemu naći posao.

Gospodin Ante I. Curać govorit će o povijesti, sadašnjem stanju i budućnosti turizma u Žrnovu.

Gospodin Vjeran Filippi prezentirat će mogućnosti i o modele udruživanja s ciljem revitalizacije i revalorizacije starih kuća, te o mogućnostima proizvodnje barem dijela ekološki čiste hrane.

Gospođa Andrea Novaković iz Regionalme razvojne agencije DUNEA upoznat će sudionike o mogućnostima angažiranja financijskih sredstava iz Europskih fondova.

 Ciljevi koji se žele postići su:

  •  aktivnije uključivanje mještana Žrnova u moderna turistička kretanja,
  • bolje iskorištenje prirodnih resursa i kulturne baštine,
  • kvalitetnija zaštita tradicionalnih vrijednosti i njihova prezentaciju na trzištu,
  • eventualno formiranje odbora koji će voditi daljnju brigu u turizmu u Žrnovu.

Rasprava će imati informativni karakter i u njoj mogu sudjelovati građani svojim pitanjima i prijedlozima.