Cijena ulja neće rasti unatoč slabijem urodu

Za maslinare Vele Luke jednog od maslinarski najrazvijenijih predjela na Jadranu (više od 30 000 stabala) ova godina je poražavajuća. Od uroda desetkovanog štetnicima dobivena količina maslinovog ulja nije dovoljna ni za vlastite potrebe.

Ovogodišnje visoke temperature i vlaga pogodovale su štetnicima pa je velik dio ploda otpao sa stabala i prije samog branja zbog napada moljca, maslinine i mediteranske muhe većina ploda je uništena, a kako bi se spasilo što je ostalo branje maslina započelo je još u rujnu, a uljare su posljednje količine isporučile ovih dana. Naime, vlasnik Uljare Zlokić Jadran je nakon razgovora s ljudima iz struke odlučio malo kasnije započeti s preradom ulja.

– Nismo ove godine bez razloga krenuli s preradom nešto kasnije i rekli ljudima da plod neko vrijeme drže u moru. Maslina je voće baš kao i jabuka, a kad jabuku zagrizeš, oštetiš je i započinje proces oksidacije, tj. raspadanja. Da bi ga zaustavio treba plod staviti u more ili vodu kako bi ostao bez kisika. U moru se crv počne gušiti i izađe nakon tri do četiri dana. Ove su godine u svakom plodu bila tri do četiri crva što je puno, ali more je zaustavilo oksidaciju i onaj tko to nije napravio preradio je i plod i crva u njemu. U tom se slučaju proces oksidacije nastavio u ulju. Držanje maslina u moru običaj je od starine, no prema pravilniku Ministarstva plod ne smije odstajati u moru ili vodi te se savjetuje da se masline najkasnije 24 do 48 sati od berbe dadu u preradu. Držanjem maslina u moru, miris i okus ulja se mijenja, te nije u kategoriji ekstradjevičanskih, no kemijski sastav takvog ulja je dobar – objasnio je Zlokić.

Da bi se ovakva godina ubuduće izbjegla, trebat će više pažnje posvetiti prskanju masline, ali i gnojenju, vjeruje Jadran Zlokić, višestruko nagrađivani Velolučki uljar s dugogodišnjim iskustvom, čovjek koji je 1995. pokrenuo prvu privatnu uljaru u Hrvatskoj, jedinstvenu po tome što uz tradicionalnu tehnologiju nudi i suvremeni sustav prerade.

Prije 20 godina  urod maslina u Veloj Luci znao se popeti i do 3500 tona ploda, međutim zadnjih godina taj broj neprestano pada – ove godine sveukupni urod bio je tek 1000 tona. Razlog slabom urodu je u tome što su ljudi, izgubivši državne poticaje, ostali bez sredstava koja bi ulagali u masline. Prije svega bi trebalo imati dovoljno novaca za gnojenje maslina, jer bez pognojenog stabla nema ni dobrog ploda.

– Ako bude zaštite i dostatnih sredstava za brigu o maslinama moći ćemo ovakvo stanje spriječiti. Jer nije ove godine samo problem što nema uroda, nego što je i loša kvaliteta ulja. Puno je gore pustiti da plod napadne štetnik, nego stablo poprskati prema propisanim karencama, kaže Zlokić koji vjeruje kako svatko stablo masline može dati visoku kvalitetu ulja, ali plod mora biti zdrav i zaštićen – kaže Zlokić.

Uvjet za dobivanje kvalitetnog ulja nije sustav prerade nego kvalitetan plod. Ako plod nije kvalitetan plod nije ni maslinovo  ulje i ni jedan sustav  to ne može nadoknaditi. Postotak ulja koji se dobije iz ploda masline ovisi o sastavu zemlje, starosti stabla, ali i sorti i urodu a randman može tada biti i 26.

Ove godine većina maslinara s otoka Korčule neće niti prodavati maslinovo ulje, a višestruko nagrađivana Uljara Zlokić će i dalje maslinovo ulje prodavati po cijeni od 60 kuna litra.