Dani otvorenih vrata peljeških podruma

Uz brojne goste iz cijele DNŽ-e i Hrvatske pelješki vinari pokazali su da su asortimanom i kvalitetom u samom vrhu hrvatske ponude kako na području turizma tako i vina. Pelješki vinari su goste dočekali pretežito mladim vinima, a i kolekcijom odležanih vrhunskih vina: Plavac mali, Postup, Dingač i Rukatac (Maraština).
dsc0305

Vino i vinski gulaš koji je bio na ponudi u Zadružnom domu u Janjini oduševio je sve uzvanike, jer uz sir, pršut i kamenice topli gulaš svima je dobro došao.

Na ovogodišnjoj manifestaciji većina vinara otvorila je vrata svojih podruma.  OPG-a nisu bila na popisu za organizirani obilazak zbog skučenog prostora, ali oni su sa svojim prijateljima i uzvanicima uz tople poprete kušali mlada vina uz druženje i pjesmu koja je trajala do kasnih noćnih sati.

Nakon predstavljanja u Kneževom dvoru u Stonu i predstavljanje vinara sa područja Stona: PZ Stoviš, Vinarije Ćurlin, Vinarije Barović i Vinarije Mata Vlašića. Pod stručnim pratiteljima turističkih vodiča  organizirana povorka je krenula u obilazak peljeških vinarija i podruma. Prvo zaustavljanje bilo je Ponikvama u Vinariji Vukas, Vinariji Andrović, Vinariji Miše Ledinića i Vinariji Miloš.

Vinarija PZ Putniković zbog većeg prostora prihvatila je sve goste i uzvanike i nakon kušanja velikog broja vina u posjećenim vinarijama bilo je i vrijeme za vinski gulaš u Janjini.

Degustacijom vina PZ Pelješki vrhovi, Vinarije Grgurević, vinarije Bezek sa područja Općine Janjine i Vinarije Džajić i Kunjašić iz Trstenika i toplog gulaša autobusi su krenuli prema vinariji PZ Kuna 1898 gdje su uzvanike dočekali uz vino i pjesmu neratvanskog banda. U središtu najvećih proizvođača Plavca malog u Potomju ovogodišnja vrata svojih vinarija-podruma otvorili su: Vinarija Madirazza, Vinarija Miličić, Vinarija Matuško i Vinarija PZ dingač. Vinarija Bartulović iz Prizdrine Stručnom i vođenom degustacijom oduševila je brojne goste svojom autohtonom konobom, obiteljekom tradicijom i pionirom pružanja usluga u vinskom turizmom.

Nepredviđena povorka gostiju nakon obilaska otvorenih vinskih podruma i vinarija prije polaska prema svojim odredištima svratili su u vinariju Matuško. Nakon kušanja Dingača plesa i pjesme teško je bilo prekinuti ovo druženje. Dok su jedni od umora završili u autobusima koji su bili parkirani ispred vinarije drugi su se tek uz velika nagovaranja vodiča da moraju krenuti  teško odvojili od onih koji su ostali do ranih jutarnjih sati u vinariji Matuško.

Vinari sa Dana otvorenih vrata nastavljaju svoje druženje sa svim vinoljupcima i predblagdanske dane još jednom će otvoriti svoje boce i ponuditi ih široj javnosti na brodu Sea star 19. prosinca u Dubrovniku.

Tekst i fotografije: S. Rosić