Delegacija Grada Korčule i DNŽ putuje u Kinu

Na poziv gđe Ding Zhanghua,Dopredsjednice Općinske narodne udruge za prijateljstvo sa stranim zemljama kineskog grada Yangzhoua, u peroiodu od 16. do 19. travnja 2010. godine u službenom prijateljskom posjetu gradu Yangzhou boravit će naša tročlana delegacija

Veza između gradova Korčule i Yangzhoua datira još od prije sedam stoljeća, kad je naš slavni sugrađanin Marko Polo za vrijeme svog boravka u Kini radio godinu dana u gradskoj upravi Yangzhoua na poslovima infrastrukture.

Prošlog rujna delagacija NR Kine posjetila je Grad Korčulu i tom prilikom potpisan je Memorandum o prijateljstvu između gradova Korčule i Yangzhoua. Tada je dogovoreno da će se Sporazum o prijateljstvu između ova dva grada svečano potpisati 17. travnja 2010. godine, u vrijeme održavanja međunarodnog Yangzhou Flower Spring Economy and Tourism Festivala, te da će ceremonija potpisivanja Sporazuma biti jedan od najznačajnijih događaja te manifestacije.

U sastavu naše delegacije bit će: Franc Stenek, zamjenik gradonačelnika Grada Korčule, Lovro Krstulović, predsjednik GV Grada Korčule i Frano Skokandić, dožupan DNŽ.

Osim potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu i razgovora o budućim planovima za proširenje suradnje, cilj posjeta gradu Yangzhou je prezentacija gospodarskih potencijala našeg grada, otoka i županije. To se u prvom redu odnosi na promidžbu naših turističkih destinacija – posebno gradova Korčule i Dubrovnika, predstavljanje kulturne baštine i očuvane prirode, brodogradnje, maslinarstva i djevičanskog maslinovog ulja, naših vrhunskih autohtonih vina za koje su Kinezi već iskazali oduševljenje i interes. Ne treba zaboraviti da je trenutno Kina osmi potrošač i deseti svjetski proizvođač vina.

Nadalje, u Yangzhou su u tijeku pripreme za izgradnju novog muzeja Marko Polo. Budući da i mi u Korčuli imamo slične zamisli u vezi s obnovom kuće Marka Pola, dogovorit će se razmjena znanja i dokumentacije vezane za ovu temu.

Inače, Yangzhou je grad sa oko 4 mil. stanovnika, smješten u istočno-kineskoj provinciji Jiangsu u kojoj živi 14 mil. stanovnika. Kao povijesni i kulturni grad, Yangzhou je i poznato turističko središte Kine. Svake godine posjeti ga više od 10 mil. turista. Osim turizma, posebno značenje pridaje se industrijskom sektoru koji uključuje brodogradnju, tekstilnu, automobilsku i prehrambenu prizvodnju.

Jedan komentar za “Delegacija Grada Korčule i DNŽ putuje u Kinu