Dodijeljene oznake kvalitete “Hrvatski otočni proizvod”

U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, u hoteli "Malin" u Malinskoj na otoku Krku, u srijedu 10. 11. 2010. održana je svečanost dodjele maketa i plaketa "Hrvatski otočni proizvod" otočnim proizvođačima za 2010. godinu.

S područja Grada Korčule oznaku kvalitete HOP ove godine dobili su:

RUČNO BRUŠTULANI MINDELI KARAMEL / BILI – proizvođač Smiljana Matijaca, obrt “Cukarin” iz Korčule,

VRHUNSKO BIJELO SUHO VINO POŠIP ČARA – proizvođač Jakša Krajančić, PZ “Nerica” iz Čare.

Projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ (HOP) Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo je početkom 2007. s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda. 

Ove godine ovu oznaku kvalitete dobio je 41 proizvođač za 71 proizvod, čime je nakon četiri godine stvoren mozaik od 70 otočnih proizvođača i 168 proizvoda te proizvodnih linija sa 16 otoka, uključujući i poluotok Pelješac.

Ovogodišnje oznake dobili su: maslinova ulja s Krka, Raba, Brača, Visa i Korčule, vina s Hvara, Visa i Korčule, rakije i likeri s Krka, Malog Lošinja, Raba, Visa, Pelješca i Lastova, džemovi s Raba, Visa i Lastova, med s Krka, Raba i Pelješca, lavandini proizvodi s Raba i Pelješca, kozmetički proizvodi s Krka, Malog Lošinja, Raba, Brača Visa, slastice s Cresa, Raba i Korčule, suveniri s Raba, Hvara, Brača i Mljeta, sirevi s Paga i Dugog otoka, sol s Paga i Pelješca, sušene višnje i rajčice s Visa, ručnik od domaćeg platna s Malog Lošinja, zdjele od maslinovog drva s Cresa, prva veloluška kuharica, muška narodna nošnja s Prvića, škraping s Pašmana, masline u salamuri, cvjetni domaći čaj i linija nakita od školjki s Raba.

Temeljni je cilj da se identificiraju i distribuiraju kvalitetni otočni proizvodi koji će biti prepoznati u zemlji i izvan nje i postati značajan izvozni brand. Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije, čija razina kvalitete mora biti mjerljiva, a potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama.

U sklopu manifestacije održan je okrugli stol „Otoci jučer, danas, sutra“ na kojem je izlagač bio državni tajnik Josip Borić, a sudjelovali su predstavnici izvršne vlasti  obalno-otočnih županija, gradova i općina. U ime Grada Korčule prisustvovao je Franc Stenek, zamjenik gradonačelnika.

Za sve sudionike održana je prezentacija „Hrvatski otoci i EU fondovi – prilika za nove razvojne mogućnosti“. Izlagač je bio Hrvoje Dolenc, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske Unije.