Dragovoljci-invalidi Domovinskog rata trčali maraton Vela Luka-Korčula

Sedam dragovoljaca - invalida Domovinskog rata jučer su trčali maraton od Vela Luke do Korčule kojeg su posvetili jedinom poginulom Velolučaninu u Domovinskom ratu Antunu Duki i svim ostalima poginulima i stradalima u Domovinskom ratu sa područja Korčule i Pelješca

”Krenuli smo oko 9:00 ujutro iz Vela Luke, tih 42 kilometara i 700 metara bilo je zaista teško trčati po ovoj nesnosnoj vrućini, no evo živi, zdravi i sretni stigli smo na cilj u Korčulu” –  rekao nam je jedan od maratonaca Ivan Nikolić, znan kao “Pašteta”, koji je u Domovinskom ratu stradao od  mine. Ostao je bez dijela stopala, no unatoč tome stalno trči maratone.

Zadovoljni su bili i ostali hrabri i uporni  maratonci: Duško Štrbac, Mladen Hodak, Krešo Simić, Elvir Lakipović, Mirsad Velađić i najstariji među njima 69-godišnji Nikola Kovač.

Svi oni su, zajedno noseći veliki hrvatsku zastavu, oko 14,30 dotrčali na Autobusni kolodvor u Korčuli gdje su ih dočekali čelnici Grada i predstavnici Udruge Dragovoljaca Domovinskog rata  Korčule.

Maraton na otoku Korčuli inicirao je Ivan Biljak iz Kaštela, pomogao mu je i Ivica Lozina. Maratonci i organizatori zahvalni su Marini Kaštela koja im je omogućila dolazak na Korčulu, kao i roditeljima poginulog Antuna Duke, te HVIDR-i i Udruženju dragovoljaca Domovinskog rata otoka Korčule i Pelješca.

Ovo je projekt koji se već nekoliko godina organizira po čitavoj Hrvatskoj, ovi momci uvijek su spremni uložiti fizički i psihički napor i posvetiti ga vrijednostima Domovinskog rata .Radimo to jer kao dragovoljci i invalidi Domovinskog rata osjećamo da se njegove vrijednosti, nažalost, potiskuju i guraju u zaborav! Duh nepobjedivosti ovi momci još jednom su i danas potvrdili trčeći izuzetno tešku i zahtjevnu dionicu po nesnosnoj vrućini‘’ – rekao nam je Biljak, najavivši već za dva dana novi maraton na otoku Visu na dionici od grada Visa do Komiže.

Gradonačelnik Mirko Duhović je za sudionike i organizatore maratona upriličio zajednički ručak.