Grad Korčula i dalje bez svog Gradskog vijeća

Korčula, 3.svibnja 2011. Budući da na danas održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Korčule, prvoj nakon prijevremanih izbora, ni jedan od predloženih kandidata za predsjednika Gradskog vijeća nije dobio potrebnu većinu glasova svih vijećnika, Gradsko vijeće nije konstituirano. Do daljnjeg će poslove iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Korčule nastaviti obavljati povjerenik Vlade RH, Abel Brčić

Konstutuirajuću sjednicu Gradskog vijeća Grada Korčule sazvao je i otvorio g. Baldo Pušić, predstojnik Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Nakon izvođenja himne Republike Hrvatske i minute šutnje u počast svima koji su dali svoje živote za slobodu Republike Hrvatske, sjednica je počela utvrđivanjem kvoruma i dnevnog reda. Utvrđeno je da sjednici prisustvuju svi članovi GV izabrani na travanjskim prijevremenim izborima te da se sve odluke mogu pravovaljano donositi.

U nastavku sjednice vijećnici su jednoglasno izabrali Mandatni odbor u sastavu: Joško Cebalo (HDZ) – predsjednik, Julio marelić (SDP) – potpredsjednik i Vjeran Filippi (NGL KL) – član.

Predsjednik Mandatnog odbora podnio je izvješće Vijeću o izborima provedenim 3. travnja 2011. u Gradu Korčuli. Konstatirao je kako su na tim izborima kandidati liste koalicije SDP-HNS-HSU osvojili 6 mandata, koalicijska lista HDZ-HSS 5 mandata, NGL Korčulanska liga 2 mandata, HSP 1 mandat i HSLS 1 mandat, te naveo imena izabranih vijećnika.  Mandatni odbor također je ustanovio da nije bilo podnesenih ostavki na vijećničku dužnost, nije podnesen ni jedan zahtjev o mirovanju mandata vijećnika niti je itko od vijećnika zatražio da njihovi zamjnici počinju obnašati dužnost vijećnika.

Zatim je predsjedavanje sjednici preuzeo najstariji član novog saziva Gradskog vijeća, Ivan Farac (HDZ). Pred njim su svi vijećnici dali i potpisali svečanu prisegu.

Jednoglasnom odlukom svih prisutnih vijećnika na sjednici je osnovan Odbor za izbor i imenovanje, u sastavu: Robert Lučić (HNS) – predsjednik, Tino Andrijić (HDZ) – potpredsjednik, Marinko Pažin (HSP) – član, Lovro Krstulović (SDP) – član i Andrija Fabris (HDZ) – član.

Na kraju se prešlo na 7. točku dnevog reda konstituirajuće sjednice: Izbor predsjednika Gradkog vijeća.

Predložena su dva kandidata:

 1. Lovro Krstulović (SDP)
 2. Andrija Fabris (HDZ)

Prvo se glasovalo za kandidata Andriju Fabrisa. Rezultati glasovanja: ZA – 5 vijećnika (HDZ-HSS), PROTIV- 6 vijećnika (SDP-HNS-HSU), SUZDRŽANI – 4 vijećnika (NGL KL, HSP i HSLS).

Zatim se glasovalo za kandidata Lovra Krstulovića. Rezultati glasovanja: ZA – 6 vijećnika (SDP-HNS-HSU), PROTIV – 5 vijećnika (HDZ-HSS), SUZDRŽANI – 4 vijećnika (NGL KL, HSP i HSLS).

Budući da su rezultati glasovanja i nakon ponovljenog kruga ostali isti, predsjedavajući je konstatirao da ni jedan od predloženih kandidata za predsjednika Gradskog vijeća nije dobio potrebnu većinu svih vijećnika (8 glasova), te da na ovoj sjednici predsjednik GV nije izabran.  Budući da se, sukladno zakonu, Vijeće smatra konstituiranim kad se izabere predsjednik, zaključak je da na današnjoj sjednici nije konstituirano Gradsko vijeće Grada Korčule.

S obzirom da Gradsko vijeće nije konstituirano, poslove iz njegove nadležnosti do daljnjeg će obnašati imenovani povjerenik Vlade Republike Hrvatske, Abel Brčić.

Novu konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća Grada Korčule sazvat će ovlaštena osoba Ureda državne uprave u zakonski predviđenom roku.

3 komentara za “Grad Korčula i dalje bez svog Gradskog vijeća

 1. peljeskimost

  Prije otprilike mjesec dana na ovim sam stranicama komentirao novonastalu situaciju u kojoj se našao Grad Korčula nakon raspuštanja Gradskog vijeća.Komentar sam završio riječima:

  I što sada? Pojma nemam, no iskreno se nadam da će možda na kraju ipak stidljivo proviriti ona toliko deklarirana etičnost, privrženost Gradu i spremnost da se učini sve za njegovu «svjetlu budućnost».

  Živi bili – pa vidili!!

  Živi još jesmo, a i vidjeli smo, t.j. čuli što se jučer događalo na neuspjelom pokušaju da se konstituira Gradsko vijeće Korčule.
  I ovaj put smo se osvjedočili kako se na lažne proroke ne smijemo obazirati, jer su upravo to: lažni proroci /politička “analiza” u SD iz pera dvorskog novinara KL /. Oni koji su zakuhali sve ovo svojevremeno su branili svoje postupke neograničenom ljubavlju prema ovom Gradu koji ih je formirao takvima kakvi jesu. Isticali su privrženost Gradu, kojemu duguju sve , pa su se zbog toga odlučili na rušenje gradonačelnika.
  Epilog cijele priče je da smo odradili /nepotrebne / izbore, potrošili novac kojega je i onako nedovoljno, gradonačelnik je ostao netaknut, Gradsko vijeće, bez kojega Grad naprosto nemože funkcionirati, nije se konstituiralo,a život u Korčuli je na granici općeg kolapsa.
  Kakvo postignuće!!!
  Istina je da nam gradonačelnik nije dorastao funkciji koju obnaša, no njega nije imenovalo Gradsko vijeće, već je izabran na neposrednim izborima, pa ovaj izgovor naprosto ne drži vodu.
  Mene kao poreznog obveznika i stanovnika ovoga grada naprosto zanima dokle će Korčula biti taocem pojedinaca, koji svoje frustacije i neostvarene ambicije liječe mojim,- našim novcem.?! Kako to da svoje silno znanje nisu upotrijebili za uspjeh svojih privatnih korporacija u bijelom svijetu, nego su došli nama dijeliti lekcije o uspješnosti, napretku, velikim idejama……no sve to na naš trošak?!
  I dok druge sredine idu naprijed,- Korčula je usprkos svojim velikim komparativnim mogućnostima,- ostala zaleđena negdje u međuprostoru ljudske gluposti, nerealnih želja i nerealiziranih ambicija.
  A Bebek je nekad davno proročanski pjevao:
  Što je meni ovo trebalo?

 2. Ha, ha!!! Jeste li ga čuli?….Duka ponovno jaše! Pa kako je taj tip uopće dospi na radio i s kojim kvalifikacijama??? Evidentno je da bi on želi da kriza vlasti u Korčuli traje vječno, kako bi moga prodavat pamet i neprimjerenim tonom i rječnikom vriđat svakoga ko mu ni miljenik. Sramota.Važno je bilo da nas je uspi informirat kako je bio moderator neke emisije u Dubrovniku. Kamo sriće da je tamo i osta!
  Bilo je mučno slušat danas kojim tonom se obraćao svojima gostima u radijskoj emisiji o neuspjelom formiranju Gradskog vijeća Korčule. On je zadnja osoba koja ima placet da čita lekcije o tome kao treba na prvom miestu misliti o dobrobiti Grada. Neka se siti sramotnih zahtjeva koje je postavi pred gradske vlasti radi spora okolo Bitke pod Korčulom.Osim tega, cilu ovu nepotrebnu trakavicu s lokalnim izborima zakuha je njegov intimus iz KL, a danas svih / osim njega / bezočno vrijeđa. Sva srića što mu gospodin Pažin ni osta dužan. Pa dokle ćemo trpit da se svaka budala ponaša kako da mu je Korčula ćaćina prćija?!