Javni poziv za dodjelu oznake “Hrvatski otočni proizvod”

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je Javni poziv za dodjelu oznake "Hrvatski otočni proizvod" (otvoren do 31. svibnja 2011.) i Javni poziv za dodjelu državnih potpora male vrijednosti otočnim poslodavcima (otvoren do 31. listopada 2011.)

.

Više informacija o uvjetima natječaja možete naći na web stranici: www.mmpi.hr/more/otoci

Obavijest o predmetnim natječajima možete pogledati ovdje.

Jedan komentar za “Javni poziv za dodjelu oznake “Hrvatski otočni proizvod”

  1. peljeskimost

    Poštovani gradski oci! Lijepo ste Vi prenijeli i objavili ovaj natječaj za “Hrvatski otočni proizvod”.Ono što mene muči je slijedeće:
    Svi oni obrtnici ili čak umjetnici koji godinama rade na pronalaženju autohtonog korčulanskog suvenira / proizvoda/ postavljaju sebi pitanje, a ono glasi: Gdje u gradu Korčuli oni mogu ponuditi u prodaji svoj proizvod? Godinama smo imali korčulanskog obrtnika koji je izrađivao i na ulazu u stari grad prodavao svoje kamene suvenire.Kasnije je tu djelatnost preuzeo njegov sin.Ti estetski oblikovani predmeti čuvali su u sebi korčulanski identitet,tradiciju lokalnog obrta kojim se s pravom ponosimo i poruku da se ipak može pružiti gostima našeg grada nešto specifično naše. I što se dogodilo? Zakon tržišta,nadmetanje za formiranje cijene korištenja javne površine doveli su do apsurdne situacije da naš obrtnik nije mogao pratiti izlicitirane cijene i povukao se, a njegovo mjesto su zauzele jeftine kineske đinđe od kojih se čovjeku diže kosa na glavi i što je još važnije – ti proizvodi nemaju nikakve veze s ovim gradom.
    Pun sam razumijevanja za tešku financijsku situaciju u kojoj se Grad nalazi, tim više što za nju nije kriva gradska uprava već uz ostalo i vlast na državnoj razini.Međutim, mislim da bi se trebao pronaći modus po kojem bi spomenuti obrtnik ipak mogao prodavati svoje suvenire, jer time pomažemo domaćem čovjeku koji će zarađenu dobit potrošiti u Korčuli, a neće po završetku sezone dignut sidro i reći: ” Adio ragazzi!”, ali u isto vrijeme na jedan lijep i civiliziran način promoviramo naš tradicijski obrt.Zbog svega iznijetog zaista se nadam da ćete pronači načina da se na ulazu u stari dio grada ponovno nađu kameni predmeti na radost Korčulana, ali i brojnih turista, koji tu prolaze.Neznam da li bi bilo protuzakonito za domaće obrtnike ponuditi neke povoljnije uvjete.? Pametan svijet uvijek nađe načina da zaštiti svoju autentičnost.