Kina donira Korčuli zbirku porculana!

Predavanje i primopredaja vrijedne nove zbirke porculana održani su u petak, 10. svibnja u Gradskoj vijećnici Grada Korčule.

Od 8. do 11. svibnja 2024., na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu održan je međunarodni znanstveni skup Istok susreće Zapad: kulturni i gospodarski kontakti Hrvatske i Azije od Marka Pola do danas.

Povod ovoga skupa je 700-ta obljetnica smrti Marka Pola, a naš Marko Polo Centar, na čelu s voditeljem Vickom Marelićem, bio je u organizacijskom odboru.

•  O znanstvenom skupu više pročitajte na poveznici.

U petak 10. svibnja sudionici skupa zaputili su se na Korčulu gdje je profesor Chen Jianzhong održao još jedno izlaganje o povijesti istraživanja proizvodnje porculana u Dehua području. Skup je službeno završio svečanom primopredajom porculana koji je poklonjen Mako Polo Centru.

Zbirka nosi ime “Marko Polo” i sastoji se od malih vaza, figura bogova (zemlje i književnosti) i samog Marka Pola!
Porcelain je najfinija vrsta keramike. Dolazi iz kineske prijestolnice porculana Fujian Dehua. S više od tisuću godina povijesti, Dehua porculan karakterizira elegantan dizajn, izvrsna izrada, tvrda tekstura i vodenasto bijeli izgled. Dehua peći za porculan su na listi UNESCO baštine. Zbog skupoće, porculan se u Europi nazivao ‘bijelo zlato’.
Formulu izrade Kinezi su tajili 1000 godina, a prvi Europljanin koji je u 13. stoljeću vidio porculan bio je Marko Polo. U svojim dnevnicima opisuje ga kao najfiniji kaolin površine sjajne poput morske školjke. Talijanski naziv za takvu školjku je porcellana, odatle i sam naziv – porcelain.
Predavanje i primopredaja vrijedne nove zbirke održani su u petak, 10. svibnja u Gradskoj vijećnici Grada Korčule. U primopredaji su uz voditelja Marko Polo Centra, Vicka Marelića sudjelovale i predsjednica Gradskog vijeća, Marija Šegedin te ravnateljica Gradskog muzeja Korčula, Marija Hajdić.
Zahvaljujemo se svim sponzorima koji su omogućili da ova donacija stigne u Korčulu – uz Grad Korčulu to su Lešić Dimitri Palace – Relais&Châteaux i restoran Filippi Korčula.