Knjižničarke u provedbi projekta Library. I love it!

Korčulanska Gradska knjižnica Ivan Vidali treći je put predstavila Hrvatsku u okviru projekta Library. I love it! Projekt je financiran sredstvima EU, a uključuje i knjižnice iz Austrije, Finske, Španjolske, Italije, Poljske, Češke i Turske.

Gradska knjižnica Ivan Vidali se 2013. godine, kao jedina knjižnica u Hrvatskoj, prijavila na natječaj Programa za cjeloživotno učenje. Cilj projekta je isticanje funkcije suvremene knjižnice kao centra za cjeloživotno učenje, koji promoviranjem kulturnih vrijednosti doprinosi društvenom i profesionalnom razvoju  lokalne zajednice. Projektne aktivnosti uključuju posjete i sastanke u svakoj od osam knjižnica partnera što ujedno doprinosi kulturnoj i turističkoj promidžbi ovih europskih zemalja.

Krajem prošle godine, naše knjižničarke Milojka Skokandić i Izabel Skokandić sudjelovale su na stručnim susretima organiziranim u Poljskoj i Turskoj, a sada su od 18.3. do 21.3.2014. posjetile grad Arucas na Kanarskim otocima, kaže ravnateljica Tajana Grbin. Putovanje na Kanarske otoke u Španjolskoj ostat će zapamćeno po programu  bogatom događanjima i brojnim aktivnostima za  knjižničare, te snažnoj medijskoj promociji ovog međunarodnog projekta, ocjena je korčulanskih knjižničarki.

Iz programa izdvajaju protokolarni prijem kod gradonačelnika Arucasa, uz potpisivanje ugovora o međusobnoj suradnji knjižnica iz Korčule i Arucasa, zatim prijem kod župana Kanarskih otoka u Las Palmasu, te predstavljanje svake pojedinačne države partnera na lokalnom radiju Arucas, kao i susret s novinarima lokalnih i međunarodnih medija. Organizirane su posjete raznim knjižnicama tijekom kojih su promovirani projekti korčulanske knjižnice. Predstavnice korčulanske knjižnice poklonile su dječjim odjelima slikovnicu MARKO POLO na engleskom jeziku. Održan je protokolarni susret s rektorom sveučilišta i upoznavanje s obrazovnim sustavom na Kanarskim otocima, te posjete muzejima i rodnoj kući književnika Galdosa. Predstavnice Hrvatske, korčulanke Milojka i Izabel Skokandić, posjetile su staru povijesnu jezgru Arucasa i Las Palmasa destileriju ruma iz Arucasa (jednu od najpoznatijih na svijetu),prirodni rezervat u Maspalomasu i pješčane dine – prirodnu atrakciju Kanarskih otoka te kongresni centar ExpoMeloneras.

Upoznale su aktivnosti knjižnice u lokalnoj zajednici druženjem s umirovljenicima u čitalačkom klubu knjižnice.  Grupa „Labrantes de la Plabra“ okuplja ljude starije životne dobi, a  djeluje s ciljem očuvanja usmene narodne tradicije, prenošenjem na mlađe generacije. Uz kreativne radionice za knjižničare, upoznale su folklor, glazbu i ples svih 7 kanarskih otoka.

Knjižničarke izdvajaju radni sastanak partnera u projektu, uz evaluaciju iskustava s dosadašnjih stručnih posjeta  Poljskoj i Turskoj, te utvrđivanje ciljeva i aktivnosti  na daljnjoj realizaciji projekta, posebice oko tiskanja publikacije „Inspirer of the Modern Librarian“ u čijem nastanku će svi imati udjela promovirajući rad vlastite knjižnice i definirajući razmjere koristi ovog projekta po pitanjima struke za svakog pojedinačnog partnera. Uvažavajući zemljopisne i  prirodne različitosti Korčule i Kanarskih otoka, zadivljuje sličnost po pitanjima društvenih, gospodarskih i kulturnih pojava u navedenim otočkim sredinama. zahvaljujući tome moguće je ostvariti uspješnu i korisnu suradnju.

U međusobnim kontaktima knjižničara – partnera u projektu, došlo je do korisne razmjene iskustava s ciljem unaprjeđenja knjižničarstva, senzibiliziranja društvene tolerancije i uvažavanja različitosti europske kulturne baštine. Najvažniji događaj za našu knjižnicu je potpisivanje Ugovora o sestrinstvu koji podrazumijeva veću međusobnu suradnju osoblja Općinske narodne knjižnice u Arucasu i osoblja Gradske knjižnice Ivan Vidali iz Korčule, na zajedničkim projektima i aktivnostima, poručuju knjižničarke Gradske knjižnice Ivan Vidali iz Korčule.

U okviru projekta slijede susreti knjižničara u Italiji(lipanj)i Finskoj (kolovoz), a u rujnu ove godine domaćin susreta je Gradska knjižnica Ivan Vidali. Tom će se prilikom predstaviti Korčula, Dubrovačko-neretvanska županija ali i cijela Hrvatska.