Korčula svečano obilježila blagdan Svetog Martina

Unatoč modernijim kompjutorskim vremenima u gradu je Korčuli sačuvana tradicijska svečanost obilježavanja blagdana sv. Martina, prijatelja seljaka, zaštitnika vinara, vinogradara, vojnika, ugostitelja i hotelijera. I svi su mu oni, kao i mnogi drugi zahvaljivali, jer je ovaj svetac u Korčuli posebno štovan

Po starom tradicijskom običaju navečer gradskim ulicama idu manje skupine kolendara, koji se uz svijetlost ferala zaustavljaju pred pojedinim kućama, obično prijatelja ili poznanika, zapjevaju himnu – kolendu svetog Martina. Nakon toga kraće druženje, zajedničko čašćenje uz posebno jelo lojenicu, i idu dalje.

Zadnjih se je godina ova tradicijska čestitka prepustila mlađima, koji su večer prije, na takozvanu vižiju pred kućama pjevali himnu sv. Martinu, a za uzvrat dobivali slastice i voće, te ponešto sitnog novca. Zanimljiv je rastanak od gostoprimstva domaćina, gdje se pred vratima nakon pjevane čestitke i uzvika “Hoćemo li čekat”?, ako se dogodi da se vrata ne otvore, umjesto stiha „Sve van reslo, sve van cvalo po sve vike, vika amen“, djeca pjevaju upozoravajuće:” Sve van reslo, sve van cvalo i uvik vam bilo malo”. Sinoć je bilo svečano u Domu za starije i nemoćne u Korčuli, gdje su se stariji prisjećali kako se je taj običaj provodio u njihovo vrijeme. Neki su zapjevali himnu sv. Martinu, koja se dijelom razlikuje od današnjeg pjevanja. Starci su bili oduševljeni posjetom djece, aktivista Gradskog društva Crvenog križa Korčula, koji su im pjesmom i upaljenim feralom čestitali blagdan. Prema podacima Marijane Milat, ravnateljice GDCK Korčula, ovaj je posjet u sklopu programa aktivnog starenja, kojega financira županija.

Sveti Martin je zaštitnik Žrnova gdje je večeras na svetkovinu održano misno slavlje u istoimenoj crkvi na brežuljku Mratinovo, zatim je na trgu ispred crkve održan kulturni program uz nastup učenika OŠ „Ante Curać Pinjac“iz Žrnova i ženske klape „Škerac“ iz Korčule. Nakon toga su brojni posjetitelji svratili u zgradu Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo,gdje je obilježen njihov dan uz otvaranje izložbe „Prešućeni rat – Korčulanski kotar u I. svjetskom ratu“, koju je otvorio ravnatelj Centra Tonko Barčot. Razgledajući izložbu, posjetitelji su se uz tradicionalne lojenice i domaće kolače počastili i s mladim vinom. Nažalost, dugo godina popularno atraktivna manifestacija u hotelu Korčula pod nazivom “Demostracijun mladoga vina” nije održana. Desetak je godina Društvo Sveti Martin provodilo prepoznatljivu privrženost lozi i kultu vina, gdje su posjetitelji imali mogućnost birati i kušati više sorti mladoga vina, kojega su na kušnju donosili amateri, vinari Korčule i Pelješca. Društvo se ugasilo, Demonštracijun odlazi u zaborav.