Noć muzeja 2023. u Gradskom muzeju Korčula

Gradski muzej Korčula će u Noći muzeja, 27. siječnja 2023., biti otvoren od 18.00 do 22.00 sata. Ulaz je besplatan.

U organizaciji Hrvatskog muzejskog društva i ove se godine priređuje 18. kulturna manifestacija Noć muzeja i to 27. siječnja. Tema ovogodišnje Noći muzeja je MUZEJI SU VAŽNI.

Kao i prethodnih godina Gradski muzej Korčula priređuje bogat, zanimljiv, raznovrstan i interesantan program. Pozivamo vas da nas posjetite naš muzej i uživate u njemu, sudjelovanjem u 18. NOĆI MUZEJA na temu MUZEJI SU VAŽNI potvrđujemo moć muzeja kroz edukacije, dijeljenje spoznaja i informiranja muzejskih posjetitelja.

Program Noć muzeja 2023. u Gradskom muzeju Korčula:

 • 18:20 Predstavljanje Marko Polo Centra (3. kat)
  Vicko Marelić, Marija Hajdić, Sani Sardelić, Marta Kalebota, Tonka Lujanac – Ususret otvaranju Marko Polo Centra
  Slavno putovanje Marka Pola bilo je od globalne važnosti. Polo je zabilježio dragocjene geografske i etnografske podatke, biljni i životinjski svijet mnogih mjesta koje je obišao. Stalni postav će prezentirati dijelove tih zadivljujućih informacija. Kroz karte i knjige, čudesan Put svile i prikaz jedne od najvećih pomorskih bitaka srednjega vijeka, oživit ćemo prošlost i približiti baštinu najpoznatijeg putnika srednjeg vijeka zarobljenog u bitci pod Korčulom.
 • 19:45 Predavanje u stalnom postavu (1. kat)
  Tea Marinović – Izvještaj Banke Svetog Josipa Korčula, 1849.-1850. godina
  Tea Marinović, vrsna poznavateljica korčulanske pomorske baštine održat će predavanje na temelju svojih istraživanja pod nazivom Izvještaj Banke Svetog Josipa u Korčuli za razdoblje 1849. – 1850. za komunu Korčula. Arhivski dokumenti su pohranjeni u Arhivskom sabirnom centru u Žrnovu.
  Napisani su na talijanskom jeziku i dosta su oštećeni i pohabani. Odnose se na brodogradnju komune Korčula.
 • 20:30 Priče o korčulanskim gulozarijama
  Sani Sardelić – Klašun naš svagdašnji, jučer, danas, sutra
  Mali suhi punjeni kolačić u polukružnog oblika i njegov pratitelj šarmantnog oblika – cukarin neizostavni su na korčulanskim trpezama u povodu svih važnijih događaja u ciklusu ljudskog života – rođendana, vjenčanja, obljetnica. Koji se povijesni kulturni tragovi otkrivaju u nježnoj teksturi tijesta i nadjeva, te prepoznatljivom obliku, kakav je njihov status danas, a i kakva ih (turistička) budućnost očekuje sutra, pitanja su na koja bismo pokušali odgovoriti interaktivnim izlaganjem u Noći muzeja.
 • 18:00-22:00 Razgled izložbe Korčulanski foto vremeplov uz interaktivno vodstvo suautora Mihovila Depola
  Mihovil Depolo i Kristian Nakić autori su izložbe Korčulanski fotovremeplov. Mihovil Depolo predstaviti će zanimljivosti o kameri te konzervatorsko-restauratorskom postupku na njoj, a istaknuti će se i uloga njenog vlasnika korčulanskog fotografa Nika Sesse. Djelovao je u 20. st. u Korčuli.
  Zanimljiv je i vrijedan fotograf koji je bilježio trenutke svakodnevnog života grada i otoka Korčule. Njegove fotografije izložene su u stalnom muzejskom postavu. Povijesna kamera koja će se po zatvaranju izložbe postaviti uz fotografije Nika Sesse dočarati će nam vrijedan dio fotografskog
  nasljeđa Korčule.
 • 21:00-22:00 Razgled muzeja uz stručno vodstvo kustosa