Noć muzeja 2024. u Gradskom muzeju Korčula

Gradski muzej Korčula u Noći muzeja, 26. siječnja 2024., biti će otvoren od 18.00 do 23.00 sata. Ulaz je besplatan.

Gradski muzej Korčula raznovrsnim sadržajima sudjelovati će u 19. Noći muzeja – najvećoj muzejskoj manifestaciji koju i ove godine na državnoj razini organizira Hrvatsko muzejsko društvo. Tema 19. Noći muzeja koja će se održati u petak 26. siječnja 2024. je Muzeji i nova publika.

PROGRAM GRADSKOG MUZEJA U 19. NOĆI MUZEJA

 • 18.15: Prije 120 godina sagrađena je jahta Nirvana u Korčuli
  Izložbom, video- prezentacijom i predavanjem obilježiti će se 120 obljetnica izgradnje i porinuća jahte Nirvana. Građena je 1903.  na brodogradilištu poznatog korčulanskog brodograditelja Lorenca Depola. Bila je najveća jahta do tada sagrađena u Austro-ugarskim brodogradilištima. Građena za Bernarda – Brnju konte Kabogu. Njeno porinuće 20. travnja 1903. bilo je izuzetan događaj. Na fotografiji porinuća Nirvane u vlasništvu Gradskog muzeja Korčula autora Stjepana Splivala jahta je ukrašena je vijencima, prikazana je dubrovačka obitelj Kaboga u čijem je vlasništvu bila i oni koji su nazočili svečanom porinuću, Franjo Radić koji ju je projektirao, načelnik Korčule Roko Arneri, svećenici koji su je blagoslovili, a prigodnom pjesmom opisuje se ljepota jahte. Saznat ćemo daljnju sudbinu ovog broda, o vezanosti obitelji Vuković iz Zlarina za jahtu na kojoj se snimao film Kraljica Koralja.
  Zahvaljujući  trudu niza izuzetnih pojedinaca, znanju, ljubavi i vještini Nirvana je bila čvrsta, lijepa i vitka jedrilica. Među njima su Bernard – Brnje konte Kaboga, Franjo Radić, Lorenzo Depolo, Marin Radizza, Baldo Amadeo i obitelj Vuković.
  Obitelj Vuković bila je istinski povezana uz jedrenjak nikada zaboravljen i prežaljen. Tijekom Drugog svjetskog rata povezivala je Vis i talijansku obalu. Bila je prvi školski brod mornarice NOV Jugoslavije. Model jahte Nirvana izradio je Vojko Tabain, modelar iz Vele Luke koji će nas upoznati s izradom modela. Tea Marinović predstaviti će osobe zaslužne za izgradnju jahte i njeno porinuće. Svjetlana Jelavić – Dean upoznati će nas sa uspomenama obitelji Vuković na Nirvanu.
  Sudionici programa su: Tea Marinović, Vojko Tabain, Svjetlana Jelavić- Dean, Marija Hajdić
 • 19.15: Čari ljekovitog bilja – pauza za osvježenje
 • 19.30: Stručno vođenje kroz muzejski postav
 • 20.00: Predstavljanje realizacije prvog dijela projekta Muzejski predmet i njegov mediteranski kontekst
  Autorica i voditeljica: Sani Sardelić, kustosica
  Snimio i montirao: Dimitri Medvedev
  Sadržaj: Video zapisi kratkih priča o muzejskom predmetuProjekt je ostvaren suradnjom Gradskog muzeja Korčula i Društva turističkih vodiča Korčule. Kroz programski zadatak, turistički vodiči odabrali su pojedini muzejski predmet vezan za kulturu, tradiciju i povijest grada i otoka Korčule, te ga uz pomoć kustosice Sani Sardelić pobliže istražili.
  Snimljene video priče dostupne su na mrežnim stranicama Gradskog muzeja Korčula, a mogu se očitati i pomoću QR koda postavljenim uz pojedinačni predmet unutar stalnog postava.
  https://gradskimuzej-korcula.hr/hr/dogadanja-novosti/dogadanja/28-ema-edukativna-muzejska-akcija.html
 • 21.00: Bernardo Bernardi – Odjeci 58. zagrebačkog salona – Ne radi sam!
  Predstavljanje umjetničke instalacije i predavanja o Bernardu Bernardiju: Kako obilježiti obljetnicu? autora Sani Sardelić i Darka Fritza
  Predstavljač: kustosica Sani Sardelić
 • 22.00: Marko Polo centar – stručno vođenje kroz postav

Trajanje programa od 18 do 23 sata
Za sve posjetitelje ulaz u muzej je slobodan.