Nova pravila za otočane na brodskim linijama

Korčulani svoje pravo ostvaruju na linijama koje pristaju na otok: trajektnoj (604/604a) do Lastova i Splita; trajektnoj (634) do Pelješca; brodskoj (614) do Pelješca, brzobrodskoj (9604) do Lastova, Hvara i Splita; brzobrodskoj (9608) do Hvara i Splita; te brzobrodskoj (9807) ljeti do Dubrovnika, Lastova, Mljeta i Šipana. Također, stanovnici otoka Korčule imaju pravo na povlašteni prijevoz i na trajektnoj liniji 633 koja povezuje Trpanj i Ploče.

Kao što znate, “PRAVILNIK O UVJETIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA POVLAŠTENI PRIJEVOZ NA LINIJAMA U JAVNOM POMORSKOM PRIJEVOZU”, osim što nas prisiljava zatražiti “otočke iskaznice” koje će za putnike biti besplatne, te vinjete za vozila koje ćemo plaćati po 80 kn, također ograničava broj putovanja i linije na kojima možemo koristiti besplatan ili povlašteni prijevoz.

Pravilnik tako kaže kako korisnici ostvaruju pravo na povlašteni prijevoz na linijama koje otok njihovog prebivališta povezuju s kopnom ili s drugim otokom.Hoće li Korčulani zadržati pravo povlaštenog prijevoza katamanom iz Korčule do Splita, ili pak, hoće li Korčulani zadržati to isto pravo na liniji Trpanj – Ploče? Kako doznajemo iz Agencije za obalni linijski pomorski promet – odgovor na ova dva pitanja je srećom potvrdan.Agenciji smo, motivirani upitima čitatelja portala, pitanje o tome postavili još 21. listopada, te smo i sami istaknuli kako, primjerice, katamaranska linija Korčula-Prigradica-Hvar-Split.Tražili smo pojašnjenje i vjerodostojnu informaciju o našim budućim pravima. Odgovor smo čekali sve do jučer. Iz agencije je stigao precizan odgovor na traženo pitanje, te poveznica na dokument koji je u međuvremenu objavljen na web stranicama Agencije.

  • 9608 Korčula-Prigradica-Hvar-Split

Korčulani svoje pravo ostvaruju na linijama koje u svojoj plovidbi pristaju na otok: trajektnoj (604/604a) do Lastova i Splita; trajektnoj (634) do Pelješca; brodskoj (614) do Pelješca, brzobrodskoj (9604) do Lastova, Hvara i Splita; brzobrodskoj (9608) do Hvara i Splita; te brzobrodskoj (9807) ljeti do Dubrovnika, Lastova, Mljeta i Šipana. Također, stanovnici otoka Korčule imaju pravo na povlašteni prijevoz i na trajektnoj liniji 633 koja povezuje Trpanj i Ploče.

Cjelovitu tablicu otoka i pripadajućih prava možete pogledati u dokumentu uz ovaj članak. Također, objavljujemo i “Katalog prava na povlašteni prijevoz osoba i vozila” koji pojašnjava tko ima pravo na kakve povlastice u trajektnom, brodskom i brzobrodskom prijevozu.

U svakom slučaju, lako je zaključiti da je novi režim ‘otočkih iskaznica’ i vinjeta korak unazad za kvalitetu života na našem prometno izoliranom teritoriju. Većina stanovnika ovoga kraja ne može iskoristiti niti “zračne mostove” ili “subvencije cestarine” koje su rezervirane za građane bogatog županijskog središta. Srećom, zahvaljujući vrijednim rukama, sposobnim glavama i volji za opstankom žitelja našeg kraja, a prvenstveno zahvaljujući stabilnom turističkom prihodu, naša se sredina, ovakvim mjerama usprkos, i danas može nazvati prosperitetnom i poželjnim mjestom za život.