O školstvu u školi

Knjiga „Prilozi povijesti školstva na otoku Korčuli - Grad Korčula“ autora Josipa Joza Fazinića koju je uredio i nastavio Neven Fazinić, predstavljena je javnosti 16. prosinca, u školskom ambijentu, u atriju OŠ Petra Kanavelića

U program nas je uvela klapa Korkyra, a školska dramska družina šarmantno nas je vratila u đačko doba. 

Nakon uvodne riječi Berislava Ćurkovića, ravnatelja OŠ Petra Kanavelića, Marija Hajdić, ravnateljica Gradskog muzeja koji je izdavač knjige, istaknula je značaj čitavog projekta koji je isključivo rezultat nimalo lakog posla koji je napravio pok. Jozo Fazinić shvativši značenje arhiva za jedno malo mjesto, te entuzijazma njegovog sina Nevena koji je unatoč teškoćama, pa i nemaru Državnog arhiva prema budućem arhivu grada Korčule nastavio posao svoga oca i bez kojeg bi ova građa još negdje čekala u kartonskim kutijama da vrijeme učini svoje.

O knjizi je govorila prof. Stanka Kraljević. Kroz petnaest bogato ilustriranih poglavlja autor nas vodi kroz sve oblike školovanja koji su postojali u Korčuli, na Vrniku i Badiji i kroz sva zaboravljena mjesta na kojima se odvijala nastava. Stare svjedodžbe, slike, popisi đaka i učitelja, dokumenti… sve do današnjih dana.

Na samom kraju programa Neven Fazinić je u suradnji s dobro raspoloženom publikom prokomentirao malo starih fotografija.

Bila je to jedna zanimljiva, zimska večer u kojoj smo se opušteno i ugodno družili s prošlošću. Lijepo je znati da je Korčula 1400. godine imala učitelja kojega je plaćao grad. S ovom knjigom u ruci zaista se imamo čime hvaliti, a svima koji su je stvarali zahvaljujemo od srca. Spasili su od zaborava jedan važni, a skoro sasvim nepoznati dio korčulanske povijesti.