Održan tematski sastanak Budućnost turizma u Žrnovu

U nedjelju, 21. veljače 2010. godine, u Domu kulture Žrnovo održan je sastanak mještana na temu Budućnost turizma u Žrnovu.

Sastanak u Žrnovu na temu budućnosti seoskog turizma izazvao je zanimanje mještana, kojih je bilo nazočno oko 60.

Kao što je i najavljeno kroz predavanja i prezentacije obrađene su tri teme:

  1. Povijest, sadašnje stanje i budućnost turizma u Žrnovu (Ante I. Curać)
  2. Mogućnosti i modeli udruživanja s ciljem revitalizacije i revalorizacije starih kuća (Vjeran Filippi).
  3. Mogućnosti angažiranja financijskih sredstava iz Europskih fondova (Andrea Novaković iz Regionalme razvojne agencije DUNEA)

Nakon izlaganja tema zaključeno j sljedeće :

  • Turizam u Žrnovu je do sada pokazao zavidan kvalitet i rezultat koji opravdava nadu da će se takav trend nastaviti. No, nužna je drugačija, naprednija, organizacija u mjestu, jer se cijelokupna briga o njemu ne može više očekivati od jedne osobe. U selu je nužno formirati odbor u okviru Mjesnog odbora ili dio Turističke zajednice Grada Korčule koji bi se brinuo o pripremi sezone.
    Pohvalno je da su lovci već na ovom sastanaku na javili da bi održavali puteve za šetače.
  • Turizam u Žrnovu treba novi iskorak glede poboljšanja kvalitete prijema gostiju, da bi mogao istupiti na druga značajna tržišta (Velike Britanije, Njemačke, Skandinavskih zemalja). U tu svrhu je nužno osigurati veći broj soba s vlastitim kupatilom.
  • Turizam u Žrnovu treba okupiti zainteresirane vlasnike starih kuća u interesnu zajednicu koja bi formirala fond kuća namijenjenih obnovi, tražila mogućnosti financiranja, uredjenja, nadzor nad kvalitetom u skladu sa zahtjevima konzervatora i stručnu pomoć u održavanju. Nije isključena mogućnost niti osnivanja d.d. tvrtke s inicijalnim kapitalom Žrnovaca koja bi radila na bazi komercijalne organizacije.
  • Lokalna organizacija se može ugledati na već postojeću u Istri i neke njihove pozitivne rezultate primijeniti u Žrnovu. Danas postoji šansa dobijanja povoljnih kredita putem Ministarstva turizma RH i njihovog programa SEOSKI TURIZAM, a moguće i obnovom programa POD STARIM KROVOVIMA čije se ponovno oživljavanje očekuje.
  • Ne treba zaboraviti niti mogućnost aktiviranja fondova EU koji su dostupni promišljenim radom i akcijama u suradnji s lokalnom samoupravom i županijskom agencijom za razvoj.