Održane tri fokus grupe za potrebe izrade Plana upravljanja starom gradskom jezgrom grada Korčule

Fokus grupe održane su 13. ožujka 2019. g. u velikoj vijećnici Grada Korčule

Grad Korčula u suradnji s razvojnom agencijom KORA-om organizirao je 13. ožujka 2019. godine, u velikoj vijećnici Grada Korčule, tri fokus grupe koje će pomoći pri izradi Plana upravljanja starom gradskom jezgrom, a kojega izrađuje tvrtka Urbanex d.o.o.

Spomenuti Plan upravljanja starom gradskom jezgrom izrađuje se u sklopu provedbe projekta “Revitalizacija obrambenih utvrda grada Korčule”, ukupne vrijednosti 5.256.187,40 HRK.
Od ukupne vrijednosti projekta, 4.204.949,92 HRK bespovratnih sredstava osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj – OP Konkurentnost i kohezija, dok će Grad Korčula sudjelovati u iznosu od 1.051.237,48 HRK.

Prva fokus grupa- Gospodarstvo s naglaskom na turizam, održana je u 11:00h, a moglo se čuti i raspravljati o izazovima poslovanja, mogućnostima razvoja turizma, ali i posljedicama sve većeg porasta turista i poslovnih objekata u staroj gradskoj jezgri i njezinoj neposrednoj okolici.

Druga fokus grupa- Institucije i udruge, održana je u 14:00h. Govorilo se o značaju udruga za razvoj i promociju Grada Korčule, o prostorima u kojima djeluju određene udruge i institucije s područja stare gradske jezgre, njihovoj dostatnosti i potrebama istih te mogućnostima poboljšanja uvjeta za korisnike.

Posljednja fokus grupa bila je i najposjećenija, održana je u 16:00h, a okupila je stanovnike stare gradske jezgre. S gradonačelnikom, predstavnicima Grada Korčule, djelatnicima  razvojne agencije KORA-e i predstavnicima tvrtke Urbanex d.o.o. stanovništvo je iznosilo svoje probleme i izazove života u staroj gradskoj jezgri s kojim se svakodnevno suočavaju, ali iznijelo i niz prijedloga za poboljšanje uvjeta i kvalitete života kao i prijedloge za očuvanje života stare gradske jezgre koja neće biti usmjerena samo na razvoj turizma.

Nakon održanih spomenutih fokus grupa, tvrtka Urbanex d.o.o. na temelju dobivenih informacija izradit će nacrt dokumenta Plana upravljanja starom gradskom jezgrom koji će stanovništvo, gospodarstvenici, institucije i udruge također imati prilike komentirati i predlagati izmjene i dopune, a o čemu će biti pravovremeno obaviješteni.

Zahvaljujemo svima na odazivu i suradnji te se nadamo da ćete se i ubuduće odazvati sličnim sastancima!