Opera Opsada Korčule

Svjetska praizvedba rekonstruirane izgubljene opere OPSADA KORČULE - THE SIEGE OF CURZOLA, engleskog skladatelja Samuela Arnolda iz 1786. godine, povodom 450. godišnjice obrane Korčule od Turaka održat će se 14. i 16. kolovoza 2021. godine u 21.00 sat, na Trgu sv. Justine.
Opera OPSADA KORČULE izvedena je prvi puta u Londonu 12. kolovoza 1876. godine na pozornici Kraljevskog kazališta na Haymarketu. Partitura opere je vremenom izgubljena te je ostao samo notni zapis jednostavne obrade pjevanih dijelova za čembalo. Sadašnju rekonstrukciju, prijevod, prepjev i orkestraciju obnovljene opere potpisuju Dora Maček (prijevod), Silvio Foretić (prilagodba teksta za pjevanje prvog i drugog čina) i Josip degl’ Ivellio (muzikološka istraživanja, orkestracija, notografija te prilagodba teksta za pjevanje trećeg čina).

Pisac libreta i skladatelj opere:

JOHN O’ KEEFFE (1747. – 1833.)
Glumac, pisac i dramatičar, napisao je preko 40 djela za pozornicu istaknuvši se s komedijama, farsama i komičnim operama. Bio je jedan od popularnih i uspješnih pisaca za pozornicu, a dobio je nadimak „engleski Moliére“. Između 1780. i 1800. u Londonu je izvedeno više od 2000 njegovih djela – 500 više od Shakespeareovih u istom periodu.

dr. SAMUEL ARNOLD (1740. – 1802.)
Orguljaš i kraljevski skladatelj; čembalist u operi Covent Gardena; orguljaš u Wetminsterskoj opatiji (gdje je i sahranjen); glazbeni ravnatelj Kraljevskog kazališta na Haymarketu. Napisao je preko 60 djela za pozornicu među kojima se ističe veliki broj opera, ali i drugih vokalno instrumentalnih djela kao i duhovnih skladbi. Unatoč raznovrsnim aktivnostima, danas ga se većinom spominje kao izdavača i urednika prve tiskane zbirke Hȁndelovih djela.