Počinje primjena “e-recepata” u DNŽ

Prema najavama iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi od danas, 24. siječnja 2011. godine, i s područja naše županije nestat će papirnati liječnički recepti. U sklopu programa takozvanog "e-zdravstva" zamijenit će ih recepti koje će elektroničkim putem upućivati liječnici izravno ljekarnama gdje će pacijenti uz identificiranje putem zdravstvenih iskaznica podizati propisane lijekove

Do kraja siječnja 2011. svi liječnici opće/obiteljske medicine u cijeloj Hrvatskoj propisivat će isključivo e-recepte umjesto papirnatih koji ostaju samo za izvanredne situacije. Cijena lijekova, kao i sustav naplate, zbog prelaska na elektronički sustav neće se mijenjati. 

U Ministarstvu tvrde da će primjena e-recepta, uz uštedu od 15 milijuna kuna, povećati kvalitetu zdravstvenog sustava, a istovremeno utjecati i na smanjenje troškova. U Hrvatskoj je godišnje izdavano 50 milijuna recepata, za što je trebalo 77 tona papira.

Dosadašnja primjena e-recepata koji su od početka siječnja uvedeni u 10 županija protiče bez većih primjedbi. Ovaj sustav liječnici i ljekarnici uvježbavali su tijekom većeg dijela druge polovine prošle godine i on uglavno dobro funkcionira. Najveći je problem javljao se u radu ljekarni kojima rad otežavaju lokalne internetske veze koje su često u prekidu.

Uvođenje elektroničkih recepata omogućit će nekoliko dodatnih pogodnosti. Tako će npr.  kronični bolesnici propisanu terapiju klasičnim lijekovima moći od svog liječnika zatražiti telefonom, znači bez direktnog fizičkog kontakta. “kroničari” će moći telefonom zatražiti lijekove i kada su izvan stalnog mjesta prebivališta, olakšat će se zamjena propisanog lijeka kojeg u ljekarni trenutno nema. Pacijenti mogu e-receptom podići lijek u bilo kojoj ljekarni u Hrvatskoj, a ne samo u ljekarnama grada u kojima je njihov odabrani liječnik. Trebale bi se smanjiti gužve u čekaonicama liječnika obiteljske medicine. No pogodnosti će ostvariti i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje jer će, među ostalim, zahvaljujući kompjutorima moći pratiti potrošnju lijekova i pacijentu će biti onemogućeno da podigne isti lijek prije nego što je propisanom terapijom potrošio stari. Kao i uvijek postoje izuzeci pa će za neke lijekove i dalje trebati papirnata uputnica.

Bez obzira na mogućnost “liječenja na neviđeno” koja otvara elektroničko zdravstvo pacijenti će i  dalje za sve akutne bolesti morati na liječnički pregled, a telefonske narudžbe će biti moguće samo kod kroničnih bolesnika, ali i to ne u nedogled, odnosno s vremenom na vrijeme za produženje terapije će također i oni morati na pregled.

Nadalje, već u veljači će uslijediti uvođenje e-uputnica, prvo za mikrobiološke laboratorije, a zatim i za ostale usluge U nastavku provođenja ovog projekta informatizacije zdravstva bit će uvedene i e-uputnice specijalistima, pa između ostalog i e-liječnički kartoni pacijenata. Sve to će biti popraćeno novim zdravstvenim iskaznicama čija je zamjena u tijeku, ali do potpune distribucije sustav će funkcionirati i uz primjenu postojećih iskaznica.

U informatizaciju zdravstva uloženo je 55 milijuna kuna, a isplativost ove investicije očekuje se u roku od 2 do 2,5 godine.