Poziv na prezenaciju u Orebiću -“LEADER-ov pristup ruralnom razvoju”

DNŽ, Regionalna razvojna agencija Dunea d.o.o. i Program Ujedinjenih naroda za razvoj pozivaju Vas na prezentaciju "LEADER- ov pristup ruralnom razvoju". Prezentacija će se održati u prostorijama Općine OREBIĆ dana 26. kolovoza 2010. godine s početkom u 10,00 sati

Cilj prezentacije je osnivanje Lokalne akcijske grupe (LAG) na području Grada Korčule i općina Dubrovačko Primorje, Mljet, Ston, Janjina, Trpanj, Orebić, Lumbarda, Smokvica, Vela Luka, Blato i Lastovo.

LAG je  model zajedničkog lokalnog nastupa u ruralnom području, koji postoji u EU i koji ima potporu brojnih međunarodnih institucija. Cilj LAG-a je izrada strategije razvoja određenog područja, zajedničkog utvrđivanja projekata na srodnom području te lakši pristup EU fondovima.

Mogući članovi LAG-a, osim jedinica lokalne samouprave, su:

  • gospodarski subjekti (firme, zadruge, OPG-i),
  • udruge građana
  • znanstvene i stručne ustanove
  • državljani Republike Hrvatske koji pokažu interes za djelatnostima LAG-a

leaderLEADER je kratica za „Veze između akcija u ruralnom razvoju“. Kao što sam naziv sugerira, to je metoda mobiliziranja i provođenja ruralnog razvoja u lokalnim ruralnim zajednicama. Iskustvo je pokazalo da LEADER može dovesti do željenih promjena u svakodnevnom životu ljudi u ruralnim krajevima. Može odigrati važnu ulogu u ohrabrivanju inovativnih odgovora na stare i nove probleme u ruralnom prostoru, te tako postaje „labaratorij“ za stvaranje lokalnih sposobnosti i testiranje novih načina zadovoljavanja potreba ruralnih zajednica. LEADER generira vrijedne rezultate u mnogim ruralnim područjima u EU-15 članica kako bi se prilagodili današnjoj promjenjenoj realnosti.