Projekt VeRoToUR predstavljen u Korčuli

U četvrtak,26.lipnja 2014. je u korčulanskoj Gradskoj vijećnici predstavljen projekt VeRoToUR koji se provodi u sklopu EU programa „Međunarodna suradnja u projektima europskih kulturnih tura“.

U četvrtak,26.lipnja 2014. je u korčulanskoj Gradskoj vijećnici predstavljen projekt VeRoToUR koji se provodi  u sklopu EU programa „Međunarodna suradnja u projektima europskih kulturnih tura“.

Nositelj projekta je talijanska organizacija Marco Polo System,a partneri su organizacije UNWTO (Svjetska turistička organizacija),UNESCO te ured Vijeća Europe u Veneciji.

Cilj projekta je osmišljavanje i implementacija međunarodnih tematskih tura koje potiču razvoj održivog kulturnog turizma. Ova tematska tura prati povijesne trgovačke rute Mletačke republike, rekao je na prijemu Daniele Sferra iz organizacije Marco Polo System. Uz njega je bio skiper Enrico Brozzola i član posade broda Arina Marco Filippone. Oni čine tim koji plovi Mediteranom uz posjet 29 luka od Venecije do Khania na Kreti, koji žele promovirati krstarenje i jedrenje nekadašnjim trgovačkim rutama brodova Venecijanske republike po Mediteranu kako bi ih u svoje programe nakon ovog pokaznog krstarenja mogli uključiti organizatori putovanja.

U ime Grada Korčule primio ih je gradski vijećnik Vjeran Filippi uz predstavnike gradskih organizacija sa ciljem uključivanja Korčule u spomenuti program te zajedničke aplikacije na EU fondove(Hana Turudić, direktor TZ Grada Korčule,Marija Hajdić, ravnateljica Gradskog muzeja,Ivana Fazinić, direktorica Korčulanske razvojne agencije KORA d.o.o.,Mirko Vilović,služba prodaje HTP Korčula, Katarina Slejko, voditeljica Centra civilnog društva i Dragan Jadrijev iz hotela Lešić Dimitri.

Posjet Korčuli planiran je u sklopu aktivnosti koja uključuje jedrenje jednom od povijesnih trgovačkih ruta uz cilj predstavljanja projekta Gradu Korčuli,rekao je Daniele Sferra, spomenuvši program uključivanja promocije održivih oblika turizma zasnovanih na valorizaciji povijesnog nasljeđa Mediterana, korištenje potencijala turizma „Puta svile“ sa ciljem predstavljanja mediteranske baštine dalekoistočnim tržištima, podizanju konkurentnosti europskog turističko proizvoda, razvijanje međunarodne suradnje zemalja unutar spomenutih ruta.

Organizaciju Marco Polo System osnovali su Grad Venecija zajedno sa udrugom grčkih gradova K.E.D.E te predstavlja inovativni oblik udruživanja poznat po nazivu EEIG (Europska ekonomsko interesna grupacija). Organizacija vodi nekoliko velikih projekata te pruža savjetodavne usluge u segmentu kulture, kulturnog turizma, komunalnog planiranja te održivog razvoja. Po njegovim riječima projekt je počeo lani u svibnju,a traje do listopada ove godine. Kako je Grad Korčula jedan od partnera projekta,čiji su nositelji Regija Veneto i talijanska tvrtka Marco Polo System EEIG, na sastanku se čulo  kako projekt uključuje mnogobrojne partnere s područja koja su u prošlosti bila povezana s Venecijanskom republikom. Uz Italiju i Hrvatsku:Grčku, Sloveniju,Crnu Goru, Tursku,Albaniju, Španjolsku koje zajedno kreiraju i promoviraju tzv. Slow Tourism. Naša je misija da ponudimo novi turistički proizvod, a to je oživljavanjem nekih gradova i mjesta koje su stari Mlečani u prošlosti otkrivali. Važnost projekta je ujedinjavanje velikog kulturnog blaga koja Europa ima u paleti kulturnih različitosti. U budućnosti je moguće da se putovanje, a tako i projekt, proširi na Put svile te krenemo u kulturno i turističko spajanje s Bliskim istokom,kako što je radio Marko Polo,naglasio je važnost projekta Sferra.

Na kraju razgovora je talijanski predstavnik uručio Gradu Korčuli knjigu Venecijanski arsenali, a oni su dobili Monografiju Korčule, knjigu Moreške i prospekt HTZ “Hrvatska domovina Marka Pola”,čiju su rodnu kuću i posjetili.

Tekst i snimak : Niko  Perić