Pružanje telemedicinske usluge za pacijente sa srčanim elektroničkim uređajima u DZ Korčula

U petak, 10.02.2022. u Domu zdavlja Korčula predstavljen je projekt – Pružanje telemedicinske usluge za pacijente sa srčanim elektroničkim uređajima.

Posebnost ovog projekta leži u činjenici što se u Hrvatskoj prvi put pruža usluga da se pacijentima s „pacemakerima“, defibrilatorima i sličnim uređajima, funkcija istih može kontrolirati iz udaljenih zdravstvenih ustanova odnosno ustanova udaljenih od bolničkih centara kao što je primjerice otok Korčula. Prednosti tog načina kontrole su nedvojbene, jer smo svi svjedoci teškoća u životu otočana u vidu otkazivanja katamaranskih i trajektnih linija u zimskim, odnosno velikih gužvi u ljetnim mjesecima, tu su i troškovi putovanja, gubitak radnih dana itd., što sve u konačnici rezultira poboljšanjem kvalitete života na otoku.

Ovaj projekt je plod suradnje KBC-a Split, firme Medtronik i DZ Korčula. Primopredaja i puštanje rad uređaja obavljeno je u nazočnosti kardiologinja doc.dr. sci. Zrinke Jurišić dr.med. spec. pročelnice Zavoda za aritmije, KBC-a Split koja je i inicijator projekta, Nine Berović dr.med.spec. također iz KBC-a Split, gospodina Josipa Radića ispred firme Medtronik koja je uređaj ustupila KBC-u Split, te ravnatelja DZ Korčula Sebastijana Fabrisa dr.med. i ravnatelja DZ Ante Franulović gospodina Jurice Petkovića, predstavnika medija i djelatnika Doma zdravlja. Tijekom primopredaje uređaja napravljena je i demonstracija istog i obavljen je prijenos podataka putem „Care Link Express-a“ s pacijenta na uređaj, a podaci su u realnom vremenu poslani u KBC Split.

Usluga će se obavljati putem uputnica HZZO, a nalaze će dobivati liječnici preko centralnog informatičkog zdravstvenog sustava ( CEZIH-a).

DZ Korčula, zajedno s KBC-om Split i firmom Medtronik, na ovaj način svojim pacijentima pruža još jednu vrlo vrijednu zdravstvenu uslugu koja će smanjiti udaljenost između otoka i kopna, u našem slučaju otoka Korčule i Splita i time umnogome olakšati život na našem otoku.

Izvor: Dom zdravlja Korčula
Fotografije: Dimitri Medvedev