Radionica prepoznavanja i pripreme samoniklog jestivog bilja na Pelješcu

U sklopu projekta “Food Without Borders: Meeting each other through flavours”, Lokalna akcijska grupa LAG 5 organizira radionicu prepoznavanja i pripreme samoniklog jestivog bilja. Radionica će se održati u subotu, 22. studenog 2025. godine, u Vinariji Bartulović u Prizdrini s početkom u 10:00 sati.

Radionica pruža priliku za upoznavanje bogatstva samoniklog jestivog bilja koje raste u unutrašnjosti poluotoka Pelješca. Tijekom šetnje prirodom sudionici će naučiti prepoznati najčešće vrste samoniklog bilja koje raste na ovom području te saznati na koje sve načine se bilje može koristiti u prehrani, ali i u pripremi ljekovitih preparata. Poseban naglasak stavljen je na sigurno i održivo branje – branje bez čupanja korijenja, te na mogućnost uvrštavanja divljeg bilja, poput žućenice, maslačka, trputca i divlje mrkve i poriluka u svakodnevnu prehranu.

Nakon terenskog dijela, sudionici će u ugodnoj atmosferi konobe Bartulović sudjelovati u pripremi jednostavnih i ukusnih jela od prikupljenog bilja, čime radionica spaja prirodu, tradiciju i gastronomiju u jedinstveno iskustvo.

Radionicu vode Katija Živković i Jadranka Ničetić, stručnjakinje s bogatim znanjem o tradicijskoj prehrani i prirodnim sastojcima. Katija Živković autorica je priručnika Pazija, zaljubljenica u samoniklo jestivo bilje i promotorica očuvanja tradicije njegova branja i korištenja. Jadranka Ničetić dugi niz godina vodi radionice posvećene tradicionalnoj prehrani i autohtonim okusima juga Hrvatske te je autorica knjige „Dubrovački komini“ i drugih publikacija o gastronomskoj baštini dubrovačkog kraja.

Radionica se provodi u sklopu transnacionalnog projekta suradnje „Hrana bez granica: upoznavanje kroz okuse (Food without borders: meeting each other through flavours)“ u okviru intervencije „77.06. Potpora LEADER (CLLD) pristupu“ iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027.

Sudjelovanje na radionici je besplatno za sve sudionike uz obaveznu rezervaciju mjesta na mail: [email protected]