Susret čelnika Korčule i australskog Fremantla, gradova prijatelja

U petak su gradonačelnik Mirko Duhović, zamjenik gradonačelnika Franc Stenek, predsjednik Gradskoga vijeća Lovre Krstulović sa suradnicima u neslužbeni posjet primili izaslanike grada Fremantlea, gradonačelnika Brada Pettitta i zamjenika gradonačelnika Douga Thomsona sa njegovom suprugom.

 

Riječ je o novim čelnicima australskog grada koji su na proputovanju Europom, a jedna od destinacija je i Korčula- grad prijatelj.   

Gradonačelnik Duhović u prijateljskom, neformalnom razgovoru upoznao je svoje kolege s posebnostima Korčule i informirao ih je o njezinoj bogatoj povijesti. Između ostalog, razgovaralo se i o mogućnostoma produbljivanja prijateljstva i suradnje, posebice na gospodarskom i kulturnom planu.

Čelnici Fremantlea koji upravljaju gradom od listopada prošle godine impresionirani su ljepotom grada, njegovom bogatom spomeničkom baštinom. Za njih je to “čaroban grad velikih mogućnosti u turizmu i ostalim gospodarskim granama”. U razgovorima su iskazali svoju obvezu promoviranja Korčule građanima Fremantlea koji vole putovati i obilaziti Stari kontinent, uključujući i Hrvatsku.

– Našim sugrađanima i sunarodnjacima preporučit ćemo Korčulu kao nezaobilaznu postaja na tim putovanjima, kazao je gradonačelnik Pettitt, izražavajući želju za razmjenom studenata gradova  prijatelja. – Sinoć smo gledali vašu veličanstvenu morešku. Večeras ćemo zajedno s našim ljubaznim domaćinima biti na plivalištu KPK – na plivačkom mitingu, a sutra ćemo navijati za KPK i hrvatsku vaterpolo reprezentaciju.

Inače, australski će prijatelji u Korčuli boraviti pet dana.

Podsjetimo, Povelja o prijateljstvu dvaju gradova potpisana je u Gradskoj vijećnici Grada Korčule prije deset godina. U Fremantleu živi nekoliko tisuća Korčulana koji su najveći most prijateljstva dvaju gradova.