Svečanost dodjele oznake Hrvatski otočni proizvod ove godine u Korčuli

Korčula je domaćin ovogodišnje dodjele oznake Hrvatski otočni proizvod koja će se održati 15. i 16. 11. Svečanost uključuje održavanje Otočnog vijeća i svečanu dodjelu oznaka HOP koje će se održati u petak te posjet proizvođačima, nositeljima oznake HOP, u subotu 16.11.

Ovaj medijski vrlo popraćen događaj doprinijet će pozicioniranju Korčule kao destinacije koja je zanimljiva i izvan glavne turističke sezone. Organizator svečanosti je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Gradom Korčulom, TZG Korčule i Korčulanskom razvojnom agencijom KORA d.o.o.

U petak, 15.11.2013. u 11:00 sati, u kongresnoj dvorani hotela Marko Polo održat će se konstituirajuća sjednica Otočnog vijeća. Otočno vijeće, kao savjetodavno tijelo ministra, osniva Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije radi savjetovanja pri provođenju mjera i aktivnosti ukupnog održivog razvitka otoka i broji 34 člana te će se 15. studenoga 2013. održati konstituirajuća sjednica. Istog dana u 19:00 sati, u Centru za kulturu održat će se svečana dodjela oznake Hrvatski otočni proizvod. Najavljen je dolazak potpredsjednika Vlade i ministra prof. dr.sc. Branka Grčića.

U subotu, 16.11.2013. od 10:00 do 14:00 predstavnici Ministarstva i ostali uzvanici posjetit će neke od proizvođača nositelja oznake HOP s otoka Korčule.

Dobitnike oznake HOP iz 2012. godine možete vidjeti u katalogu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. (link ovdje)

O oznaci HOP  (preuzeto sa http://www.mrrfeu.hr/default.aspx?id=650)

S namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda pokrenut je početkom 2007. godine projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom “Hrvatski otočni proizvod”. Temeljni je cilj da se identificiraju i distribuiraju kvalitetni otočni proizvodi koji će kao takvi biti prepoznati i u Hrvatskoj i izvan nje. Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije,  razvojnoistraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Oni potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama.

Oznaku kvalitete “Hrvatski otočni proizvod” do sada je dobio 101 otočni proizvođač (od kojih je 8 ekoproizvođača i 11 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla) za 255 proizvoda/proizvodnih linija sa 20 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Pelješac, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter). Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, đemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.

Oznaku HOP otočni proizvođači mogu koristiti za proizvod proizveden na otoku koji:
•  ima natprosječne kvalitete
•  zadovoljava zakonske odrednice o sigurnosti, zaštiti okoliša i zaštiti potrošača
•  svojim ukupnim karakteristikama može zadovoljiti potrebe korisnika