U Bruxellesu održan okrugli stol i izložba povodom obilježavanja 800. godišnjice Korčulanskog Statuta

Još jedna proslava 800.godina Statuta u Bruxellesu

U prostorijama Europskog Parlamenta u Bruxellesu održan je okrugli stol i izložba povodom obilježavanja 800. godišnjice Korčulanskog Statuta.Zastupnica Borzan otvorila je manifestaciju naglasivši da se u kriznim vremenima često štedi na kulturnim manifestacijama, a ova pokazuje koliko je cijenjena 800. godišnjica Korčulanskog Statuta.

”Posao zastupnika u Europskom Parlamentu je donositi zakone. Statut kao takav je zakon, a korčulanski je nastao u vrijeme kada veliki dio svijeta uopće nije poznavao institut pisanog zakona.”, istaknula je Borzan.

Predsjednik odbora za obilježavanje 800. godišnjice Korčulanskog Statuta, Dušan Kalogjera, nastavio je s izlaganjem o povijesti Statuta koji se smatra, poslije Ruske Pravde, najstarijim slavenskim statutom. Prvo izdanje Statuta nastalo je 1214. godine, a najstarije sačuvano izdanje potječe iz 1265. godine kada je Korčula bila pod mletačkom obitelji Zorzi.

Prof. Goran Nikšić predstavio je povijesno kulturnu baštinu grada i otoka Korčule. Otok je specifičan po plodnim obradivim površinama na zapadnom dijelu otoka koje su mještanima osiguravale hranu za stoku, vino i masline, a jedino je pšenica dovožena s kopna. Grad Korčula izgrađen je cijenjenim Korčulanskim kamenom po urbanističkom planu kneza Marsilija Zorzija.

Lokacija Grada nalazi se na istočnom dijelu otoka na mjestu koje je najbliže kopnu, a predstavljalo je prvu postaju trgovcima koji su plovili prema Veneciji. Najuglednije korčulanske obitelji bile su prisiljene živjeti u Gradu, a ta odredba je čak morala biti regulirana Statutom zbog čestog seljenja obitelji iz Grada na svoja seoska imanja. Korčulanska katedrala, građena krajem 15. i početkom 16. stoljeća, dijelom je djelo Marka Andrijića, najcjenjenijeg korčulanskog kipara.

Nakon okruglog stola, gradonačelnik grada Korčule Vinko Kapelina otvorio je izložbu fotografija s Korčule naglasivši kako je, iako je u današnje vrijeme neprimjenjiv, Korčulanski Statut i dalje obavezno gradivo na Zagrebačkom Pravnom Fakultetu.

Izložbi su prisustvovali brojni gosti među kojima i zastupnici Ivan Jakovčić, Andrej Plenković, Jozo Radoš te veleposlanik RH u Belgiji Mario Nobilo.