U DVD Korčula započela obuka najmlađih vatrogasaca

Ovih je dana vrlo živo u Vatrogasnom domu u Korčuli. Četrdesetak mladih polaznika svakodnevno pohađa temeljnu vatrogasnu obuku, ujedno se pripremajući za županijsko, a zatim i državno natjecanje koje će se u proljeće 2012. održati u Zadru.

Spretnost i umijeće mladi polaznici uče i stječu kroz tri grupe: djeca od 8 do 12 godina, te vatrogasna mladež od 12 do 16 godina, s time što su ženske odvojene od muškaraca.

Do sada smo se uglavnom „krpili“, kaže zapovjednik DVD Korčula Žitomir Lozica, a ove zime ćemo po prvi put prijaviti natjecatelje u sve tri starosne kategorije – uz djecu i mladež natjecat će se i seniori.

Žitomir Lozica pohvalno ocjenjuje ovakva natjecanja, koja su dobrodošla za popularizaciju vatrogastva i pripreme vatrogasnog pomlatka za buduće operativne dužnosti.

U dvorištu DVD Korčule zatekli smo žensku mladež, koja čak djeluju hrabrije od muškaraca, a neke od njih su nam izrazile želju da, kada odrastu, postanu djelatni vatrogasci. To su : Cvita Botica, Anja Kunac, Ana Milat, Mia Rkman, Dora Tešić, Ivana Vilović, Mirna Vilović i Marija Žanetić.

– Nažalost, život na otoku drugačije zapovijeda, kaže Žitomir Lozica, jer mladi kad završe srednju školu, uglavnom odlaze u veće centre na daljnja školovanja, pa i lakša zaposlenja, tako da ih se i veći broj ne vrati u Korčulu.

Nije to sudbina samo vatrogasne mladeži, isto je i sa nadarenim sportašima, glazbenicima, i svim obrazovanim kadrovima koji život i navike s otoka mijenjaju za život na kopnu.

DVD Korčula u želji za održavanjem stabilnog broja članstva u svom društvu,veliku pažnju poklanja radu s mladeži. Organiziraju predavanja, uče o osnovama vatrogastva, sudjeluju na a natjecanjima i kvizovima…

U školama i vrtićima održavamo predavanja o preventivnim mjerama zaštite od požara i izvodimo pokazne vježbe. Na taj način djelujemo ne samo edukativno i preventivno, već i populariziramo vatrogastvo među najmlađom populacijom, na kraju nam je rekao Žitomir Lozica.

Tekst i snimak: Niko Perić

Komentiraj