Udruga “Putevima Marka Pola” u Mimari

Međunarodna udruga "Putevima Marka Pola" iz Zagreba organizirala je povodom obilježavanja Kineske Nove godine u znaku Tigra program u kojem su prikazani film "Drevna kineska kultura" i mali mjuzikl "Marko Polo". Program i prigodna svečanost održani su u muzeju Mimara u Zagrebu, 5. ožujka 2010. godine s početkom u 18 sati.

Međunarodna udruga „Putevima Marka Pola” (http://www.markopolo.hr) osnovana je u travnju 2009. god. s ciljem popularizacije imena Marka Pola kroz različite segmente današnjice. Udruga okuplja ljude koji svojim znanjem i stručnošću mogu pridonijeti njenom razvoju kako u kulturnom programu, tako i u gospodarskom – naročito turizmu, te u povezivanju sa sličnim udrugama u svijetu, jer ime Marka Pola znano je diljem planete.

Mnogobrojnim štovateljima kineske kulture, ljudima iz gospodarstva koji su prepoznali cilj udruge da povezivanjem kulture i gospodarstva mogu efikasnije osvajati tako ekspanzivno kinesko tržište, u prepunoj dvorani najprije se obratila predsjednica udruge gospođa Jasna Vukas, a zatim kineski veleposlanik gosp. Lianqi Wu koji je naglasio koliko je svrsishodan ovakav pristup u suradnji između Hrvatske i Kine.

Prvi put prikazan je dokumentarni film Šime ŠimatovićaDrevna kineska kultura”, svojevrsni osvrt na jednu od najznačajnijih kineskih izložbi održane 1988. god. u Klovićevim dvorima. Uslijedio je mali mjuzikl „Marko Polo“ u izvedbi dječjeg zbora “Srdelice” iz Splita, čija je premijera bila 8. listopada 2009. na Peristilu u Splitu. Oduševljena publika nekoliko puta prekidala je pljeskom izvedbu mjuzikla, jer mali su “profesionalci” vrhunski predočili život i putovanje Marka Pola. Libreto Vedrana Matošića i izvanredna muzika Jovice Škara remek su djelo ovakvog načina predstavljanja povijesne ličnosti i vremena u kojem se radnja odigrava. Uostalom i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ocijenilo ga je odličnim modelom integrirane i projektne nastave, jer sadrži sva potrebna znanja iz povijesti, geografije, glazbene i likovne kulture te nastave jezika, te ga preporučuje da se uvede u osnovnoškolsko obrazovanje – u najavi mjuzikla navela je voditeljica programa Lana Tafra. Međunarodna udruga “Putevima Marka Pola” producent je mjuzikla, te smo saznali da je libreto već preveden na nekoliko jezika, a u tijeku je prijevod i na kineski.

Cilj programa je bio dati jedan presjek drevne i današnje Kine, te je stoga uslijedio dokumentarni film autora Mira Brankovića , direktora dokumentarnog programa HTV-a “Kina – zemlja i ljudi“. Bila je to zanimljiva priča o svakidašnjem životu prosječnog Kineza. Vidjeli smo kako izgleda Peking u 5 sati ujutro, posjetili Carsku palaču i Veliki zid, naučili kako se sprema najbolja pekinška patka, kako se proizvodi svila…

Iznenađenje na kraju programa priredio je mladi Kinez, zagrebački maturant Yno Hao koji je izveo bravuru Thai chia sa kineskim mačem. Gromoglasan pljesak, svi komplimenti kineskog veleposlanika i njegovih suradnika, a i kulturnih atašea ostalih azijskih zemalja koji su prisustvovali ovoj svečanosti bili su potvrda dobro odabranog završetka.

Na coctailu upriličenom od strane kineskog veleposlanstva, točio se isključivo pošip Marko Polo koje je donirala Poljoprivredna zadruga Čara, te likeri manufakturne proizvodnje obrta Palma iz Korčule. Po prvi puta predstavljena je i čokolada Marko Polo, tamna čokolada sa začinima koje je donio Marko Polo u Europu, a koju proizvodi Nadalina iz Splita. Originalna ambalaža, koja čak ima priložen životopis Marka Pola na hrvatskom, engleskom i kineskom jeziku, sa kartom Puta svile, zasigurno će biti jedan od najtraženijih hrvatskih suvenira.

Posjetiteljima su podijeljeni DVD-ovi sa snimljenim mjuziklom Marko Polo izvedenim na Peristilu prošle godine i najnoviji broj časopisa Traveller u kojem je izvrstan dokumentirani članak o Marku Polu i njegovom utjecaju na stvaranje hrvatskog brenda.

(Tekst i letak: Jasna Vukas, predsjednica udruge)

Letak s pozivnicom za izvedbu malog mjuzikla Marko Polo:

Komentiraj