Završene 15. Svjetske otočke igre u Palremu

Palermo, 28. svibnja 2011. Simboličnim spuštanjem zastave Igara, gašenjem vatre i spektakularnim vatrometom u subotu kasno navečer završene su 15. Svjetske otočke igre. Ceremonija zatvaranja održana u povijesnom zdanju Castello a Mare u gradskoj luci Palerma

Pobjednici ovogodišnjih igara su mladi sportaši Sicilije koji su u ukupnom zbiru za pet bodova nadmašili drugoplasiranu Sardiniju, a daleko iza njih na trećem mjestu je Martinique, pa Madeira i Azorski otoci itd.

Sportaši otoka Korčula su ukupno zadnji – četrnaesti, sigurno je da je na do sada najlošiji plasman utjecalo i to što smo ovaj put sudjelovali u samo četiri sporta, ali isto tako i loši rezultati u rukometu u kojem smo do sad uglavnom uvijek imali koji bod više. Također smo u plivanju bili hendikepirani nemogućnošću nastupanja ponajboljeg plivača, a tome treba dodati da je naš najuspješniji sport atletika bio zastupljen sa samo šest natjecatelja, pa su unatoč pojedinačna tri četvrta mjesta u konačnom zboru donijeli tek jedan jedini bod.

Na završnoj dodjeli nagrada predstavnici otoka Korčule – Sportski voditelj Dalibor Antunović, te rukometašica Lidija Žuvela i plivač Vinko Fabris primili su pehar za sudjelovanje našeg otoka.

Po sportovima pobjednici su – atletika ( Sardinija), košarka ( Sardinija ), gimnastika (Sicilija), rukomet ( Madeira), džudo ( Korzika), plivanje (Sicilija), tenis (Sicilija), stolni tenis ( Sicilija), jedrenje ( Sicilija) i odbojka (Sicilija). Dakle samo dva pehara u ukupno deset sportova otišlo je otocima zvan Italije.

Odlukom COJI-a, odnosno glasovanjem članova Komisije na čijem je inače čelu naš Dušan Kalogjera, veliki pehar za fair play dobila je Korzika. Sljedeći domaćin Igara bit će Sardinija čiji su predstavnici na ceremoniji zatvaranja u subotu preuzeli službenu zastavu.

Prije toga održana su i završna natjecanja u nekim sportovima. Zadnjeg natjecateljskog dana od naših sportaša najzaposleniji su bili su plivači i plivačice. Prema ocjeni trenerice Adriane Barčić bio je to njihov najuspješniji dan na Igrama. Nastupili su Saša Antunović na 100 leđno i 50 delfin gdje je bio odličan postigavši osobni rekord. Emanuela Rađa također je postigla osobni rekord na 100 slobodno popravši ga čak za tri sekunde zauzevši ukupno 16.mjesto . Eliza Fabris je plivala 50 delfin, a posebno dobro je plivala  na 200 mješovito . Marin Petković je na 100 leđno i 100 slobodno postigao očekivane rezultate, dok je Mirna Stipanović bila solidna u trci na 200 mješovito. U ukupnom poretku plivanja Korčula je osvojila trinaesto mjesto, dragocjene bodove za bolji plasman plivači su izgubili jednom diskvalifikacijom, a puno više ne sudjelovanjem  u natjecanju našeg najboljeg plivača Vinka Fabrisa. (zbog bolesti).

U ovom sportu daleko odskaču već spomenute Sicilija, Sardinija, te Martinique, a treba spomenuti i to da je na ovom natjecanju srušeno čak 12 rekorda Igara !

Zadnjeg dana Igara još jednu utakmicu protiv Sardinije odigrale su naše rukometašice i opet izgubile, ovaj put nešto manjom razlikom – bilo je 25:15 za Talijanke .

Pobjednik rukometnog turnira su inače djevojke portugalske Madeire, koje su tako ponovile prošlogodišnji uspjeh rukometaša i potvrdile rukometni primat među otocima.

Danas je dan povratka za sportaše svih otoka – naši u poslijepodnevnim satima lete preko Rima za Split, a potom autobusom za Korčulu.