Iskustva ŠOK-a na regionalnom skupu FZOEU-a

U Metkoviću se 29.04.2014. održao regionalni skup FZOEU-a. Dalibor Antunović, ravnatelj ustanove Športski objekti Korčula, sudjelovao je u panel diskusiji o iskustvima korisnika sredstava Fonda. ŠOK je prije 2 godine uz sufinanciranje Fonda ugradio sustav grijanja na UNP.

U Hotelu Narona u Metkoviću, 29.04.2014. održan je četvrti regionalni skup Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojem je prisustvovalo pedesetak predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije. Skup je imao za cilj dodatno informirati predstavnike javnog sektora o dostupnim im sredstvima za projekte energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) te potaknuti razmjenu iskustava o planiranju i provedbi takvih projekata i programa u praksi.

Održavanje skupa podržali su gradonačelnik Metkovića Božo Petrov kao i zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Marija Vučković, koji su se sudionicima obratili pozdravnim govorima. Zamjenica župana je ovom prilikom naglasila kako je Županija itekako svjesna važnosti održivog razvoja, što dokazuje i sudjelovanje u nekoliko međunarodnih projekata. Kao posebno zanimljive, istaknula je Alterenergy u sklopu kojeg će se na jednu od županijskih zgrada instalirati solarnih kolektori te Legend kojim se istražuju mogućnosti geotermalne energije i u sklopu kojeg se instalira postrojenje za uporabu geotermalne energije u osnovnoj školi u Opuzenu.

U 2014. godini Fond je za projekte energetske učinkovitosti i korištenja OIE te projekte poticanja čistijeg transporta osigurao više od 200 milijuna kuna, od čega je dio namijenjen direktno građanima odnosno projektima sufinanciranja kućanstava putem jedinica lokalne i regionalne samouprave te projektima certificiranja i obnove višestambenih zgrada.

Kata Gojević, savjetnica ministrice graditeljstva i prostornoga uređenja dodatno je pojasnila komponente Programa energetske obnove u zgradarstvu i naglasila važnost ulaganja u energetsku učinkovitost te najavila skoru objavu Programa obnove višestambenih zgrada. Osim o poticanju kućanstava, sudionici skupa su od Damira Vuletića, predstavnika Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) imali priliku saznati više i o Programu obnove zgrada javnog sektora.

Svoja su iskustva u provedbi projekata u suradnji s Fondom podijelili i predstavnici javnog sektora. Maro Krstić, v.d. pročelnik Upravnog odjela Dubrovačko-neretvanske županije predstavio je projekte kojima su sufinancirani solarni toplinski sustavi za 75 kućanstava te najavio kako je Županija i ove godine rezervirala sredstva za tu namjenu. Konkretno, na javne pozive Fonda Županija je prijavila projekte sufinanciranja solarnih toplinskih sustava za još 50 kućanstava, zamjene energenta (lož ulje biomasom) za 30 kućanstava te projekte energetske učinkovitosti za 30 kućanstava.

Ravnatelj Kamenoklesarske škole iz Pučišća Tonći Vlahović je sudionicima prezentirao projekt rekonstrukcije sustava grijanja u školi (zamjena lož ulja ukapljenim naftnim plinom) te postavljanja solarnih toplinskih kolektora za pripremu potrošne tople vode. Vrijednost projekta je bila 1,3 milijuna kuna, a od Fonda je škola dobila oko 800 tisuća kuna.

U panel diskusiji su se neki od korisnika sredstava Fonda prisjetili svojih uspješno provedenih projekata, ali i svih koraka koji su doveli do njihove realizacije. O iskustvima planiranja i provedbe projekata te suradnje s Fondom razgovarali su Mario Cosmai, predstavnik Razvojne agencije Grada Dubrovnika, Ranko Vujčić iz Splitsko-dalmatinske županije, Dalibor Antunović, ravnatelj ustanove Športski objekti Korčula, načelnik Općine Bol  Tihomir Marinković te Antonija Prišlić iz Općine Janjina. Zaključak panelista je da su se procedure Fonda pojednostavnile od vremena kada su oni provodili svoje projekte. To je dodatni poticaj svim zainteresiranima da se aktiviraju, prijavljuju projekte Fondu i povuku do 80% sredstava za provedu.

* Tekst djelomično preuzet sa stranica FZOEU-a

Objavu FZOEU-a možete vidjeti ovdje.