Nakon 4 godine i milijun kuna ciborij se vratio doma

U realizaciji cjelovitih konzervatorsko-restauratorskih radova, koji su in situ počeli 2014. godine, sudjelovao je interdisciplinarni tim vrsnih stručnjaka i majstora s ciljem rekonstruiranja izvornog izgleda toga kulturnog dobra.

Korčulani su, u punoj katedrali sv. Marka, nakon duge četiri godine restauracije dočekali Andrijićev ciborij, jedno od najpoznatijih renesansnih ostvarenja u Dalmaciji i šire. Projekt restauracije ciborija vrijedan je gotovo milijun kuna.

Četiri vitka stupa na kojima stoji višekatni oktogonalni krov, u potpunosti isklesan od vrničkog kamena, zaštitni je znak romaničke katedrale sv. Marka u Korčuli. Nastaje krajem 15. stoljeća, a djelo je majstora Marka Andrijića koji je za 115 dukata isklesao prvi ciborij u Hrvatskoj. Iako je kupolasta vizura ciborija bila moderna i uobičajena u renesansi, tek nakon korčulanskog ciborija nastaje trogirski, a onda i brojna slična talijanska ostvarenja.

„Korčulani su nam priredili prekrasan doček. Puna katedrala svjedoči koliko im je jako stalo do njihove kulturne baštine, koliko shvaćaju njenu vrijednost i koliko uživaju u tome da je nešto vrijedno njihovo. Tijekom ovog puta bili su nam i utjeha i ohrabrenje, a posebno se želim zahvaliti svim članovima tima, don Franu, Peru Portolanu, časnoj sestri Martini te gradonačelniku Andriji Fabrisu kojeg prvenstveno gledam kao svog kolegu. Njegova obitelj i on imali su veliko razumijevanje za ovaj projekt, a za zadnju kupolicu nam je pribavio vrnički kamen kao što je bio i u originalu“, oduševljen je Sikavica podrškom Korčulana.
Jedinstvena umjetnina korčulanske katedrale ostaje sjajiti za buduća pokoljenja, ali, kako doznajemo, to neće biti zadnji projekt splitskog Zavoda. Postoji nekoliko ideja i razgovora vezanih za katedralu te kamenu plastiku na zidinama pa Sikavica poručuje da se vidimo uskoro.

Tekst u cijelosti možete pročitati ovdje.

Izvor i foto: Dubrovački vijesnik/Dora Lozica