Oprezno s petardama!

Ne darujmo djeci petarde jer ih djeca ne doživljavaju opasnima, pogotovo ako ih i roditelji koriste. Petarde nisu igračke, nego najčešći uzrok ozljeda šaka, prstiju, lica i očiju.

Radi prevencije od ozljeđivanja, povećanja opće sigurnosti građana i razine javnog reda i mira, MUP i ove godine provodi operativnu akciju Mir i dobro pojačanom kontrolom nedopuštene prodaje pirotehničkih sredstava, te kontaktiranjem s predstavnicima civilne vlasti, kao i ravnateljima obrazovnih ustanova radi upozoravanja na opasnosti od zloporabe petardi, piratica, rimskih svjećica, malih vatrometnih bicikala i sličnih naprava.

Ove godine akcija Mir i dobro provodi se od 13. prosinca ove do 8. siječnja iduće godine. Cilj je osigurati mirne blagdane, bez neugodnosti i povreda izazvanih oružjem, streljivom, bombama, eksplozivnim i pirotehničkim sredstava, a posebno od improviziranih sredstava kućne izrade.

Pirotehnička sredstva ne smiju se prodavati djeci mlađoj od 14 godina i bez pratnje odraslih osoba.

Prošle je godine zbog nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja pirotehnikom i eksplozivima teško ozlijeđeno sedam osoba, među kojima i dvoje djece mlađe od 14 godina, a petero djece zadobilo je lakše tjelesne ozljede. Policija je oduzela gotovo 70 tisuća komada različitih pirotehničkih sredstava.

Božićne i novogodišnje blagdane proslavimo u miru i veselju, pjesmom i druženjem, bez opasnosti izazvanih bacanjem petardi i ispaljivanjem pirotehničkih sredstava.