Otvaranje Državnog natjecanja iz fizike u Korčuli

13. svibnja 2012. godine u 18 sati i 30 minuta održano je svečano otvaranje Državnog natjecanja iz fizike. Srednja škola Petra Šegedina, domaćin ovogodišnjeg natjecanja, je u kino dvorani Liburna zaželila dobrodošlicu učenicima i njihovim mentorima koji su pristigli iz raznih dijelova Lijepe Naše.

Nakon himne ravnatelj naše škole Lovre Botica, inače profesor fizike, uputio je prisutnima pozdravni govor. Natjecateljima i mentorima je poželio mnogo uspjeha i ugodan boravak na našem otoku.

Gradonačelnik Korčule Mirko Duhović se također obratio prisutnima, kao što je to napravio i zamjenik župana Frano Skokandić. On je za fiziku istaknuo da je to jedna od najvažnijih grana znanosti, dok je ministar uprave Arsen Bauk u svom govoru pozvao mlade fizičare na šaljiv način da mu se pridruže u politici jer je ona prepuna ekonomista i pravnika.

Među svečanim uzvanicima bio je ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović koji se također obratio prisutnima i naglasio da je nije mala stvar dospijeti na Državno natjecanje te da svi učenici i njihovi mentori mogu biti ponosni bez obzira na mjesto koje će osvojiti. Od 3.000 natjecatelja koji su prisustvovali na školskim natjecanjima samo ih se 150 uspijelo plasirati na Državno natjecanje istaknuo je predsjednik državnog povjerenstva Natjecanja iz fizike Krešo Zadro. Svi su im oni poželili mnogo upjeha i predložili brz odlazak na počinak jer za sutrašnji dan treba biti naspavan i odmoran.

Iza govora, voditelji svečanog otvaranja Dora i Luka, su najavili korčulansku vitešku igru Morešku kako bi natjecatelji ponjeli kući ne samo iskustva s natjecanja nego i dašak kulturno-povijesne baštine otoka Korčule.

Nadamo se da će i ostali dani proteći u ovakvom ozračju kakvo je vladalo na otvaranju te da će svi sudionici dugo pamtiti ovogodišnje natjecanje kao i ljepote našeg otoka.