Proslava blagdana Svetoga Todora

Korčulani proslavili blagdan Svetoga Todora: Procesjun po diricjunima bratovšitna

Već osam dana prije središnje proslave slavljenički su zvonila zvona s kampanela  korčulanske katedrale. No, sama je svečanost započela «večernjom» na «vižiju» svetoga Todora. Tada je, nakon večernje mise, mjesni župnik don Frano Kuraja, uz pratnju ostalog svećenstva, iznio kasu s relikvijama svetoga Todora koju su po starim uzancama bratimi korčulanskih bratovština: Svih svetih, Svetoga Roka  i Gospe od utjehe izložili na počasno mjesto,  pred oltar katedrale na «čašćenje»  vjernicima.

U četvrtak, na sam blagdan, služene su dvije jutarnje mise, «Mala i Vela», a glavna koncelebrirana misa koju je predvodio mnsr. Slobodan Štambuk, biskup Hvarsko-bračko-viški,  održana je u večernjim satima prije velike procesije. Monsinjor Štambuk je u propovjedi naglasio važnost  štovanja svetoga  Todora, mučenika čije su moći iz Rima u Korčulu stigle  1736 godine. Istaknuo je i važnost tradicije korčulanskih bratovština, koje su kroz bogatu povijest Korčule imale važnu crkovnu, karitativnu i pučku ulogu među Korčulanima.

ko290710todorPoslije mise krenula je procesija ulicama Korčule. Sve tri bratovštine iznijele su na vidjelo pred puk svoj bogati crkveni inventar: «Veli i Mali vosak», kandelabre, ceroferale, zvijezde, križeve… Procesija se formirala  u katedrali u kojoj su nakon mise ušli najprije Sasvetani kao najstarija bratovština iz 1301. godine, zatim Rokovci osnovani 1575. i  najmlađi Mihovilci. Iz katedrale su po strogim pravilima u procesiji „diricjunima“ izišli najprije Mihovolci, Rokovci i na kraju Sasvetani. «Procesjun» je predvodilo svećenstvo s  mnsr. Štambukom koji je nosio pokaznicu sa okamenjenom krvi svetca.

Kasu sa relikvijama svetca na rukama gradom pronijeli su bratimi. Procesjun se sa torcima spustila ispod Punta pa preko Plokate, stare rive, okolo Zakerjana, gdje se istim smjerom vratila u katedralu.

Svetoj misi i procesiji u povodu blagdana sv. Todora nazočio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Nakon završetka crkvene proslave na spomeniku su, pred nekoliko stotina okupljenih Korčulana i turista, moreškanti HGD Sv. Cecilija «batili» morešku.