Prva korčulanska biciklijada

Ovaj vikend, 27. i 28. rujna, održava se prva korčulanska biciklijada koju je organizirao Biciklistički klub Timun iz Splita u suradnji sa Hrvatskom gorskom službom spašavanja i Općinom Vela Luka.

Dvodnevni MTB izlet na Korčulu organiziran je u Sport kategoriji i pripadajućoj XC utrci sa usponom na Hum i tehnički zahtjevnim kilometarskim spustom. Biciklisti koji vikend žele provesti rekreativno uživajući u prirodi i pogledima mogu se prijaviti u Rekreacija kategoriju.

Sport kategorija odvaja se od rekreacije desno na izlasku iz Vela Luke i kreće makadamskim usponom na Hum. Nakon savladanog usponda slijedi tehnički zahtjevan spust, težak kameni singletrack sa stepenicama. Staza “ sport “ vraća se na isto mjesto na kojem se odvojila od “rekreacije”, dalje ide biciklističkim stazama prema Blatu, cestom prema Prigradici, kombinacijom svega dalje do cilja na arheološkom lokalitetu Vela Spila. Rekreativci voze direktno iz Vele Luke prema Blatu biciklističkim makadamskim stazama, dalje asfaltom prema Prigradici, te kombinacijom asfalta i makadama do cilja isto na lokalitetu Vela Spila na Pinskom ratu 130 metara iznad Vele Luke.
Staza koju će voziti “rekreativci “ duga je 27 kilometara, sa oko 800 metara visinske razlike, dok će staza koju voze oni željni viška adrenalina iznositi 39 kilometara sa oko 1.300 visinske razlike.
Nakon silaska u mjesto na rivi će za sve sudionike biciklijade nakon proglašenja pobjednika biti upriličena zajednička večera uz ribu, vino i klapsku pjesmu.